Сътрудници на Саркози с обвинения във фалшифициране на документи

| от |

На трима бивши кадри от партията на Никола Саркози Съюз за народно движение е предявено обвинение в рамките на т.нар. разследване Бигмалион – за система от фалшиви фактури по време на избирателната кампания на бившия френски президент, предаде АФП.

Ерик Сезари, наричан „Окото на Сарко“, бившата финансова директорка на партията Фабиен Лиядзе и бившият директор по комуникациите Пиер Шаса са подведени под отговорност за фалшифициране, използване на фалшиви документи и злоупотреба с доверие.

Тримата са поставени под съдебен контрол със забрана да влизат в контакт с останалите обвинени по случая.

В рамките на тази афера с фалшиви фактури, която може да провали политическите амбиции на бившия президент Никола Саркози, в сряда бяха обвинени още трима души – бивши служители на Бигмалион, главната фирма, организираща предизборни митинги и медийното отразяване на кампанията, и привърженици на Саркози, сред които един от основателите й Ги Алвес за участие в измама за прикриване на разходите по кампанията на бившия държавен глава.

Целта на маньовъра била да не се превиши максимално допустимия от закона бюджет на кандидат президентите – 22,5 милиона евро за втория тур – така че претендентите да са поставени на равна нога.

Много от разходите са били фактурирани на Съюза за народно движение, а не на кампанията на Саркози. Така според оценка на разследването са били прикрити разходи за кампанията в размер от 18,5 милиона евро.

Името на Никола Саркоси фигурира в още няколко съдебни разследвания, които може да попречат на политическите му планове и по-специално за корупция, активна търговия с влияние и укривателство на нарушаване на професионална тайна.

Съдебните органи на Франция разнищват още няколко дела, свързани с финансиране от чужбина на президентската кампания. През 2012 г. се разрази скандал за възможна финансова подкрепа на Саркози от страна на бившия либийски президент Муамар Кадафи. Френското издание Медиапарт публикува документи, според които либийският режим бил предал 50 милиона евро за нуждите на президентската кампания на Саркози през 2007 г.

Две години след поражението си на президентските избори за втори мандат Никола Саркози обяви миналия месец завръщането си на политическата сцена и амбицията си да оглави Съюза за народно движение. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Сътрудници на Саркози с обвинения във фалшифициране на документи