САЩ смятат китайската зона на ПВО за предизвикателство за своята политика в региона

| от |

Screenshot_1

Въвеждането на идентификационна зона за противовъздушна отбрана от страна на Китай, изглежда, развали целия сценарий на визитата на вицепрезидента на САЩ Джоузеф Байдън в Азия. Именно този въпрос се превърна в основен на преразговорите на Байдън и с традиционните военни съюзници на САЩ, и с китайското ръководство.

Началото беше дадено по време на посещението му в Токио, по време на което, всъщност, Пекин обяви създаването на нова идентификационна зона. В съответствие с новия ред, всички самолети, които планират да прелетят през зоната, трябва предварително да информират китайската страна, да предоставят план на полета и поддържаъ връзка със съответните структури. Япония, САЩ, Южна Корея не само силно се противопоставиха на въвеждането на зона на противовъздушна отбрана на Китай, но също така извършиха редица демонстрационни полети на свои самолети през зоната. Полетите на самолетите трябваше да подчертаят, че Вашингтон, Токио и Сеул са напълно игнорират китайското нововъведение. На преговорите между Синдзо Абе и Джо Байдън тази позиция беше потвърдена. Страните се споразумяха, че „няма да има никакви промени в полетите на бойните самолети на двете страни в тази зона”. Освен това, отново беше подчертан последователния курс за укрепване на съюзническите отношения между САЩ и Япония. Подобни изявления трябва да се очакват и от Сеул.

Въвеждането на идентификационна зона трябва да се разглежда не само като стъпка в развитието на китайско-японския конфликт, – каза в интервю за „Гласът на Русия” политологът Дмитрий Евстафиев. В известен смисъл, Китай отправя сериозно предизвикателство към Съединените щати, подчертава експертът:

– Пекин за първи път се зае със създаването на определени правила на играта в региона, които не е пряко свързан с неговата национална територия. За САЩ това е сериозно предизвикателство, защото предишните 70 години правилата определяше само Вашингтон. И ако Китай не бъде принуден да се оттегли, това ще означава, че съюзническият потенциал на САЩ, т.е. способността му да се защитава съюзниците си, ще бъде значително засегната.

Освен с политически натиск, САЩ нямат друга възможност за влияние върху ситуацията, смята Дмитрий Евстафиев. В същото време, Вашингтон не може и да пренебрегне последните китайски стъпки, тъй като мълчанието може да се изтълкува като слабост на Съединените щати.

Китай засега не възнамерява да се оттегли. В деня преди пристигането на Джоузеф Байдън в Пекин представител на Министерство на отбраната на Китай излезе с изявление, че Китай е готов да осъществява пълен контрол над въведената в Източно-Китайско море идентификационна зона на ПВО, и да приложи за това драстични мерки. Ескалацията на напрежението ще има доста неприятни и надали предвидени от Пекин последици, отбелязват някои наблюдатели. САЩ ще бъдат принудени все по-активно да се намесват в японско-китайския териториален спор, от което Китай, разбира се, не е заинтересован.

 
 
Коментарите са изключени за САЩ смятат китайската зона на ПВО за предизвикателство за своята политика в региона