САЩ обявиха война на Ислямска държава

| от |

„Съединените щати се намират в състояние на война с Ислямска държава, както и с Ал Кайда“, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Думите на Ърнест будят донякъде почуда, тъй като са в противоречие с казаното по-рано от държавния секретар Джон Кери, а именно: „САЩ не се намират във война с Ислямска държава, като действията срещу джихадистите трябва да се възприемат като антитерористична операция“.

Стратегията за борба срещу Ислямска държава бе обявена от президента Барак Обама на 11 септември. В широката международна коалиция начело със САЩ ще се включат десетки държави, включително и арабски. Последното успя да издейства по време на близкоизточната обиколка на Кери. Турция също ще помага, но не пряко, а с логистика и хуманитарна помощ.

САЩ няма да да изпращат сухопътни войски в Ирак, а ще засилят въздушните удари срещу ИД, подчерта Обама при обявяване на стратегията си. Ще се търси и сътрудничество с „умерената и проверена“ опозиция в Сирия. Вашингтон обаче категорично отхвърля сътрудничество с режима на Башар Асад, въпреки настояването на Дамаск да бъде включен в международната коалиция срещу джихадистите.

Междувременно бе съобщено, че президентът Обама ще назначи за главен координатор на коалицията срещу ИД о.з. генерала Джон Алън, командвал Международните сили в Афганистан (ISAF) в периода 2011-13 година, а също така с опит от войната в Ирак. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за САЩ обявиха война на Ислямска държава