Сърбия обвини България за имигрантите, иска помощ от ЕС

| от Chronicle |

Сърбия обвини България и Гърция за наплива от нелегални имигранти и поиска помощ от Европейския съюз. В интервю за местна сръбска телевизия премиера Александър Вучич заяви: „Какво е виновна Сърбия? За сирийската криза ли, за конфликтите с „Ислямска държава“, за кюрдите? Сърбия е само транзитна страна, те (имигрантите) проникват не през Сърбия, а през територията на ЕС – през България и Гърция”

Сръбското правителство явно е афектирано от крайното решение на Унгария да построи 4-метрова ограда по границата със Сърбия за да прекрати наплива от нелегални имигранти. Вучич е категоричен, че Сърбия няма вина за бежанската вълна и прехвърли топката на България и Гърция, като обяви, че Сърбия е само транзитна зона за мигрантите идващи от двете страни.

Сръбски експерти алармираха и че унгарската ограда не е решение на бежанската вълна, а само забавя адекватното решение на проблема. Според тях емигрантите ще започнат да копаят тунели в търсенето на алтернативни маршрути към Унгария.

Сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович също призова ЕС да защити границите й с България и Гърция, предаде Танюг, цитирана от БТА. Стефанович каза, че Сърбия поема огромен товар от задължения за решаване на проблема с нелегалната имиграция, въпреки че още не е членка на ЕС.

 
 
Коментарите са изключени за Сърбия обвини България за имигрантите, иска помощ от ЕС