Санкциите няма да сломят Русия

| от |

Европейският съюз, демонстрирайки солидарност със САЩ, въвежда нови пакети от санкции по отношение на Русия. До колко ефективни са подобни мерки, как те ще се отразят на Русия и на самата Европа?

На тези въпроси на „Гласът на Русия” отговаря политологът Даря Митина:

– Практиката на санкции, която активно се използва от САЩ и страните от ЕС, и морално, и икономически се е изживяла, защото светът е твърде взаимно свързан, всички национални икономики са част от глобалната икономика. Санкциите винаги удрят не само по онези, против когото са насочени, но и по онези, които ги въвеждат. Според мен, прилагането на санкции против Русия по-скоро е политическа мярка, особено като имаме предвид, че редица държави живеят под санкции вече не едно десетилетие и нещо особено не става. Русия е толкова огромна страна с разностранна икономика, а системата на икономическите връзки с Европа и САЩ сега е толкова развита, че режимът на санкции няма да нанесе на Русия особен икономически ущърб.

Даря Митина посочи примера с Иран, който сега, в период на политическо затопляне на отношенията със Запада след десетилетия на санкции, се обърна към Женевския съд с искове за глоби против западни компании. Съдът обяви решение в полза на Иран.

Според Митина, по-скоро санкциите са способ за политически натиск срещу президента Путин, срещу политическия елит на Русия. Но те едва ли ще доведат до желания ефект. Според Митина, Русия в угода на Запада не трябва да поема вината за онова, което не е извършила, в частност, за катастрофата със сваления самолет.

КОРЕСПОНДЕНТ: Не смятате ли, че въвеждайки санкции под предлог на събитията в Украйна, Западът се опитва да измести Русия от международните пазари, където тя сега има много добри позиции, например, от пазара на оръжия?

Даря Митина: Разбира се, Западът се опитва да измести Русия от пазарите и не само на оръжие, но преди всичко от енергийния пазар. Обърнете внимание, разговорите за санкции се засилват в момент, когато редица източноевропейски страни, с които вече беше постигната договореност за строителството на „Южен поток”, потвърдиха намерението си да участват в проекта, въпреки, че Западът настояваше да не се прави това. Да, явно има стремеж Русия да бъде изместена, а косвено и Китай, който също силно пречи на САЩ…

КОРЕСПОНДЕНТ: С други думи, шантажирайки Русия със санкции, Западът едва ли ще постигне целите си?

Даря Митина: Разбира се,Русия не е нито Люксембург, нито Либия, нито Северна Корея. Ние сме огромна страна. Друго нещо е, че Западът умее да оказва натиск, навиците за шантаж на Запада са добре развити. Но Русия има какво да противопостави на това. И както ми се струва, заради Украйна никой няма да поставя под заплаха световния ред, балансиран с такъв труд.

 
 
Коментарите са изключени за Санкциите няма да сломят Русия