Санкциите на Запада все още не засягат сериозно руската икономика

| от |

През второто тримесечие на 2014-а година икономиката на Русия нарасна по-силно от очакваното, въпреки че има известно забавяне на темпото на растеж, показват предварителни данни на Руската федерална статистика, съобщи общественото радио.

Брутният вътрешен продукт на Русия се повиши през второто тримесечие с 0,8% на годишна база след растеж от 0,9% в началото на годината, но при средни прогнози за забавяне на икономическия растеж до 0,7%.

Преди време Руската централна банка прогнозира почти нулев растеж на БВП през периода април-юни спрямо първите три месеца на годината, отбелязвайки, че външната политическа нестабилност оказва сериозно негативно влияние върху икономическата активност в страната. Според РБЦ руският БВП ще отбележи растеж от едва 0,4% през настоящата година, като това би било най-слабото представяне на икономиката от 2000-а година насам, когато беше първия президентски мандат на Владимир Путин.

Масивният отлив на капитали с оглед наложените по-тежки санкции на Запада срещу Москва представляват основен негативен фактор пред руската икономика, която е силно зависима от износа на суровини.

Руското правителство е малко по-оптимистично настроено, като прогнозира икономически растеж от 0,5% през цялата настояща година след повишение на БВП с 1,3% през 2013-а година.

Преди анексирането на Крим и последвалата серия санкции на Запада спрямо Москва обаче, Андрей Белусов – икономическия съветник на Путин прогнозира, че БВП на Русия ще отбележи растеж от около 4%.

Въпреки малко по-добрите от очакваното предварителни данни за растежа на руската икономика през второто тримесечие на годината, трябва да се има предвид, че тези данни все още не отразяват негативното влияние от т.нар. „трета фаза“ на санкции на ЕС и САЩ спрямо Кремъл и от наложената пред дни от руските власти едногодишна забрана за внос на редица селскостопански стоки и продукти от Стара Европа.

 
 
Коментарите са изключени за Санкциите на Запада все още не засягат сериозно руската икономика