Санкциите на ЕС срещу Москва ще заработят от 17 март

| от |

Санкциите на Европейския съюз срещу Русия ще влязат в действие от понеделник, 17 март. Това заяви полският премиер Доналд Туск, предаде агенция Фокус. „По отношение на санкциите, решението фактически е прието. В резултат на срещата в Брюксел спрямо Москва ще бъдат наложени санкции, които ще заработят от следващия понеделник. Санкциите ще бъдат пропорционални на това, което се прави днес в Крим”, каза Туск, като добави, че мерките не са били въведени веднага по технически причини.
Според полския лидер, текущите събития в Крим са само определен етап от руския план за Украйна и е възможна по-нататъшна ескалация на кризата.

merkeltusk

Министър-председателят на Полша Доналд Туск призова международната общност да не допуска разделянето на Украйна, предаде УНИАН. Туск определи изявленията на сваления от власт украински лидер Виктор Янукович като пропаганда, на която са се крепили най-лошите режими.
„Колкото повече Янукович повтаря думите „фашисти“ и „нацисти“ по адрес на тези хора, които стояха на Майдан, и на тези, които сега са част от правителството, толкова повече у нас се натрупва впечатлението, че това е по-скоро самоопределяне. Всички най-лоши системи са били създавани върху безсрамни лъжи и пропаганда, като лъжите най-явно и безсрамно са били използвани като аргумент“, изтъкна Туск.

Германският канцлер Ангела Меркел е определила действията на Русия в Кримската република като „анексиране”. Това предаде AFP, позовавайки се на анонимен източник, който е участвал в разговора, по време на който Меркел е дала изказването си. Германският канцлер е заявила пред своите консервативни депутати, че Москва успешно е „откраднала“ полуострова и е добавила, че „някои могат нарекат това анексия”.

Кратък обзор на кризата в Крим от Агенция Фокус :

Радикално настроените представители на кримско-татарските общини в Крим са готови да се борят с руските окупатори. Това заяви представителят на кримските татари и украински депутат Мустафа Джемилев.
„При нас има ислямисти, уахабити, салафити… групи, които са воювали на страната на опозицията в Сирия. Те казват, че на тяхната земя е стъпил враг и са готови”, заяви Джемилев.
Междувременно, стана ясно, че руският президент Владимир Путин е поканил представителя на кримските татари на разговори в Кремъл. Все още не е ясно дали Джемилев ще отпътува за Москва.

Върховният Съвет на Крим забрани дейността в региона на Общоукраинското обединение “Свобода” и организацията „Десен сектор”.
„Върховният съвет на автономната република реши да забрани дейността на политически партии и обществени организации от профашисткото и неонацисткото крило”, съобщиха от пресцентъра на кримския парламент.

Приетата от парламента на Крим декларацията за независимост е напълно законна
Решението на парламента на Крим да приеме декларацията за независимост е напълно законно, съобщиха от Министерството на външните работи на Русия.
„Съгласно документа, Крим ще бъде демократично, светска и многонационална държава, която се задължава да поддържа мира, междуетническото и междурелигиозното съгласие на своята територия. Крим, като независима и суверенна държава в случай на съответните резултати на референдума, ще се обърне към Руската Федерация с предложение за приемане на република Крим на основания съответния междудържавен договор в състава на Руската Федерация като нов субект на Руската Федерация”, се казва в съобщението.

Националният съвет за телевизионните и радио предавания на Украйна е изискал от доставчиците на програмни услуги транслацията на руските канали „Вести”, „Русия 24”, „ОРТ”, „РТР Планета”, „НТВ-Мир” да бъде прекратена до 19.00 часа на 11-и март. В съобщението на съвета е отбелязано също така, че до 12.00 часа на същия ден, половината от доставчиците на телевизионни услуги в Украйна са изпълнили препоръката, а другата половина се подготвя да го направи.

Парламентът на Крим прие декларация за независимост на републиката, която е необходима за провеждането на референдума. „Този документ е необходим за провеждането на референдума и евентуалното влизане на Крим в състава на Руската Федерация” е заявил източник на ИТАР-ТАСС.

Върховната рада на Украйна прие изявление за спиране действието на решението на Върховния съвет на Автономна република Крим за провеждане на референдум на 16 март. Украинските депутати подчертават, че решението на кримския парламент противоречи на конституцията на Украйна.
Документът е подкрепен с гласовете на 255 депутати от регистрирани 324 в залата на парламента. Сред подкрепилите го са и 24 депутати от Партия на регионите.
По време на дебата към изявлението беше добавен текст с призив към жителите на Крим да не участват в референдума.

 
 
Коментарите са изключени за Санкциите на ЕС срещу Москва ще заработят от 17 март