Samsung и НХГ представят най-добрите български акварели в необикновена изложба

| от |

Samsung и Националната художествена галерия представят най-добрите български акварели в една необикновена изложба

„Непознатото богатство“ е уникален проект на Samsung за дигитализация на фонда на Националната художествена галерия

Samsung Electronics стартира своя проект „Непознатото богатство“, който предоставя възможност на всички българи да се докоснат до велики произведения от фонда на Националната художествена галерия (НХГ). Проектът стартира с дигитализация на първите 200 акварелни творби от фонда на Галерията, но целта е постепенна дигитализация на целия архив на НХГ през 2015 г. – всички художествени техники, автори и творби.

Дигитализираните към момента картини ще бъдат представени на дигитална изложба „Непознатото богатство“ в Националната художествена галерия за периода 28.11-14.12.2014 г. Поради естеството на акварелната техника и спецификите на съхранение на тези произведения, част от тях не са били излагани никога, а останалите се излагат сравнително рядко, вследствие на което широката публика почти няма достъп до повечето акварелни творби.

Nikola Marinov_Portret na Frederika

Освен дигиталната изложба, Samsung създава и мобилно приложение „Велики български художници”, което всеки може да свали безплатно от Google Play. Приложението съдържа всички дигитализирани до момента картини с информация за име на картината, автор и година, като постепенно ще се обновява с нови произведения. Мобилното приложение ще бъде активно след 27.11.2014 и всеки ще може да го свали, за да може свободно да се наслади на велики художествени творби, които до момента много рядко или никога не е имал възможност да види.

„Основната мисия на Samsung е да създава технологии, вдъхновени от хората, които подобряват живота им, правят го по-лесен и по-приятен. В тази връзка, за нас проектът „Непознатото богатство“ е начин, чрез своите иновативни технологии и продукти, да предоставим на хората достъп до скрито национално богатство, повод за гордост за всички българи. Идеята ни е да дадем възможност на много хора, не само на тези със задълбочен интерес към изкуството, да се запознаят отблизо с това национално художествено богатство, да се информират и да обогатят своите познания“, заяви Кристина Щерева, Samsung България. „Отглеждането на добре образовано и информирано младо поколение, което познава и цени своето национално историческо и културно наследство, е задължение на цялото общество, включително и на нас – представителите на бизнеса. Затова смятаме, че подобни съвместни проекти са достоен пример за ползотворните съвместни усилия на институциите и бизнеса“, допълни тя.

Проектът „Непознатото богатство“ е продължение на вече установени отношения на сътрудничество между Samsung и Националната художествена галерия чрез проекта „Училище за изкуство и дизайн“ през 2013 г., който включваше организиране на безплатни уроци по рисуване за ученици между 10-12 години в НХГ.

Dechko Uzunov_Kompoziciq

Идеята на компанията е да организира национално турне на дигиталната изложба в няколко големи града през 2015 г., както и да развива и обогатява мобилното приложение „Велики български художници”, чрез дигитализиране на нови творби.

 
 
Коментарите са изключени за Samsung и НХГ представят най-добрите български акварели в необикновена изложба