Само в Chronicle: Молдовците в България загърбиха съветското минало

| от |

Консулът Александър Кетрару и председателят на Молдовската диаспора в България “Роден край“ Светлана Филипова коментираха за Chronicle.bg проведените парламентарни избори’2014

Гражданите на Република Молдова (РМ) в България и Македония гласуваха на парламентарните избори в неделя в сградата на Посолството РМ в София, предаде журналист на Chronicle.bg от „Раковска“, 152.

Въпреки че според данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) в Кишинев, на вота в неделя води подкрепената от Москва Партия на социалистите на ексвицепремиера и бивш министър на икономиката Игор Додон и на Партията на комунистите на Молдова (ПКРМ) на сваления през 2009 г. експрезидент Владимир Воронин, молдовците в България наистина дадоха голяма преднина на проевропейските формации начело с Либерално-демократичната партия (PLDM) на премиера Юрие Лянкъ.

Според консула и I секретар на Посолството на РМ в София Александър Кетрару, избирателната активност достигна 154 души, като повечето граждани предпочитаха да гласува за проевропейски политически сили в Молдова. „Вотът се провеждаше през целия ден в неделя, всичко мина без каквито и да било ексцесии, никакви жалби от страна на кандидатите или гражданите нямаше“, заяви специално за Chronicle.bg г-н Кетрару.

Amb RM Consul Консулът на Република Молдова в България Александър Кетрару

По думите на дипломата, гласоподаватели имаше и от Македония, тъй като Посолството на РМ в София е акредитирано и за западната ни съседка. „Хората идваха, за да дадат гласа си не само от цяла България, но и от Република Македония, а също имаше и такива, които се намират в страната с цел транзит – например имаше група молдовци от Гърция, които наминаха през Посолството, за да гласуват“, обясни още Александър Кетрару.

Chronicle разполага и с таблица с резултатите от гласуването на молдовските граждани в България, Македония и Албания. Либерално-демократичната партия (PLDM) на премиера на Молдова Юрие Лянкъ взе 34,48% (50 гласа), а молдовските социалисти са на второ място със сериозно изоставане – с 16,65% подкрепа на избирателите в България (24 гласа). Още една проруска формация – ПКРМ е с едва 11,72% (17 гласа). Също толкова (11,72% и 17 гласа) взе и Либералната партия (PL) на експредседателя на Парламента на Молдова Михай Гимпу, който редовно призовава гражданите за обединяване със съседната Румъния. Още по-нищожен брой гласове (5 на брой и едва 3,45%) взе Блокът „Молдовският избор – Митническият съюз“.

Единствената пречка за нормално гласуване пред желаещите да участват в съдбата на Молдова граждани е разстоянието. Гражданите на РМ в най-големите български градове с рускоезично население като Пловдив, Варна, Бургас и Русе (както и тези от Македония и Албания) бяха принудени да пътуват до София. Председателят на Молдовската диаспора в България Plai Natal (“Роден край“) и член на избирателната комисия Светлана Филипова коментира, че основното предизвикателство е да се отворят поне при следващите избори избирателни секции в най-големите градове у нас.

„Най-много молдовци и бесарабски българи от Молдова имаме в Бургас и във Варна, а също така в Пловдив и университетски градове като Русе и Благоевград – би било добре хората да могат да гласуват на място“, коментира тя. Според нея обаче положителното в това, че се налага представителите на диаспората да пътуват до София е, че се срещат със сънародниците: „С много от познати и приятели не се виждаме от години, а по този начин Посолството е мястото, където можем да се засечем“, обобщи зa Chronicle Светлана Филипова.

В Посолството в отговор на това обаче твърдят, че за основание при откриване на избирателните секции извън българската столица може да послужи единствено по-голямата активност на молдовците – да има по-голям процент гласуващи от провинцията.

Николай Марченко

 
 
Коментарите са изключени за Само в Chronicle: Молдовците в България загърбиха съветското минало