Сами срещу корупцията

| от |

Много българи определят дъжавата си като корумпирана и протестират срещу политическия елит. Държавата обаче се опитва с всички средства да затвори устата на критичните журналисти, се казва в репортаж на телевизия АРТЕ, цитиран от Дойче веле.

Много български журналисти избягват темата за връзките между политиката и мафията, защото заиграването с властта не остава без последствия в България, се посочва в началото на репортажа на германско-френския телевизионен канал АРТЕ.

Екипът на репортажа, излъчен в петък вечерта в предаването „Арте журнал“, се среща с Николай Стайков – български журналист, който разследва преплитането на интересите на политиците и организираната престъпност и публикува разкритията си в интернет. Именно недоволството от сегашната политическа обстановка изкара хората на улицата и вече почти една година те протестират срещу политическия елит на страната.

Недоволството експлодира, когато беше направен опит за шеф на ДАНС да бъде назачен Делян Пеевски – 33-годишен политик, подозиран за връзки с организираната престъпност. Досега обаче тези обвинения не са доказани в съда. Освен това Пеевски контролира медиите в страната – майка му притежава най-голямата медийна империя в България, разказва Стайков. Разследващият журналист е успял да установи, че семейството на Пеевски притежава 98 недвижими имота – всичките в престижни квартали на София. Включително хотел, който е показан в репортажа и в който Пеевски прекарва по-голямата част от времето си. Но Пеевски не фигурира никъде като собственик – всичко е записано на името на майка му.

18014-Пеевски_960_539

Кого пази полицията?

Всъщност, екипът на телевизия АРТЕ е искал да заснеме още материал за обекта, но охраната им е попречила. Тогава авторите на филма се опитват да заснемат друг имот на Пеевски, но са спрени от полицията. Тайно екипът снима как полицай изисква за проверка паспорта на оператора, който малко по-късно получава телефонно обаждане. Заявено му е, че трябва да предотврати излъчването на материала. Това означава, че полицията е информирала Пеевски, че снимат негов имот, което не е по вкуса му.

Именно срещу това протестират българите – вече от една година, всеки ден, в центъра на София, се казва още в репортажа. За тях Пеевски е нарицателно за липсата на морал и за мафиотски методи в политиката. Един от демонстрантите казва на германските журналисти, че политиците не се интересуват от положението на обикновените хора. Нито пък ги е еня за евопейските им партньори. Протестиращите обаче не са загубили надежда, че поне Европейският съюз може да направи нещо за тях. Засега обаче те се чувстват сами в борбата срещу корупцията, завършва репортажът на германско-френския телевизионен канал АРТЕ за протестите и корупцията в България.

 
 
Коментарите са изключени за Сами срещу корупцията