Самарас: Гърция може да постигне растеж и устойчивост на дълга

| от |

Премиерът на Гърция Андонис Самарас заяви, че страната му ще възстанови растежа през следващото тримесечие след шест години на рецесия и ще ще постигне през следващите месеци официално потвърждение за устойчивостта на огромния си дълг.

През третото тримесечие на 2014 г. гръцката икономика ще регистрира растеж (в годишно изражение) за пръв път от 24 последователни тримесечия, каза Самарас в реч при откриването на Солунския международен панаир.

Бюджетът на страната предвижда увеличение с 0,6% на БВП за цялата 2014 след шест години рецесия, започнала през третото тримесечие на 2008.

Двете първи тримесечия по думите му да потвърдили смекчаването на рецесията (-1,1%, а след това -0,3% за година), което поставя необходимостта от солиден напредък през третото и четвъртото тримесечие, за да се постигне годишната цел.

Изгледите за растеж почиват главно на рекордния брой чужди туристи тази година, а туризмът осигурява 16% от националния БВП.

Самарас увери, че Гърция ще получи официално потвърждение на устойчивостта на дълга си който сега достига 318 милиарда евро (175,1% от БВП). Според премиера в абсолютна стойност дългът е започнал леко да спада.

Гръцкият печат пише за възможно свикване през ноември във Вашингтон на конференция за гръцкия дълг, чието облекчаване икономистите считат за необходимо за постигане на траен растеж. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Самарас: Гърция може да постигне растеж и устойчивост на дълга