Сълзотворен газ вместо демокрация

| от |

Десетки хиляди демонстрират в Хонгконг срещу предвидената реформа на изборното право и настояват за истинска демокрация. Китайското ръководство обаче не е готово да отстъпи, освен в детайли. Коментар на Филип Билски за Дойче веле.

Това бяха кадри, каквито досега не бяхме виждали в Хонгконг – радикални сблъсъци между полиция и демонстранти в сърцето на мегаполиса. Десетки хиляди протестираха, въоръжени с пластмасови наметала, очила за плуване, които да ги предпазят от сълзотворния газ, и с плакати в ръце. Полицията използва срещу тях сълзотворен газ, гумени палки и водни струи. Това бяха най-тежките сблъсъци от връщането на бившата британска колония Хонгконог на Китай през 1997 година насам. Причината за размириците: планираната реформа на изборното право през 2017 година. Реформата предвижда провеждането на преки избори, но само измежду кандидати, които са били предварително одобрени от китайското държавно ръководство.

В реформата на избирателното право няма и следа от истинска демокрация. При подобни правила кандидатура на критично настроени към правителството политици е практически невъзможна. Оттук и настояването на демонстрантите за свободен избор на кандидати, включително и при изборите за губернатор на Хонгконг, нещо което според Пекин изобщо не стояло на дневен ред. Миналата седмица студентски организации отидоха още по-далеч. Те публикуваха манифест, в който настояват Пекин да се извини пред гражданите на Хонгконг. Те настояват и за оставка на хонгконгското ръководство, при положение, че исканията им не бъдат удовлетворени.

Протестиращите били екстремисти

В неделя ръководството на Хонгконг се показа по-сговорчиво. Правителството щяло наскоро отново да обсъжда реформата на избирателното право. Никой обаче не говори за детайли или за някакъв конкретен план-график. Сигналите, идващи от Пекин, говорят съвсем друг език. Демонстрантите били „екстремисти“ и „радикали“, които представлявали едно нищожно малцинство. А външното министерство категорично се противопостави на каквато и да било намеса от чужбина.

Според близкия до правителството вестник „Глобъл таймс“ демонстрантите били знаели много добре, че решението на Постоянната комисия към Китайския народен конгрес, свързана с реформите в Хонгконг, не може да бъде променено. Китайските власти взеха спешни мерки по отношение на информациите за събитията в Хонгконг като блокират и цензурират интернет-съдържанията и дискусиите в социалните мрежи.

Засега е ясно само едно: под натиска на протестите може да се стигне само до дребни козметични промени по отделни детайли. Води се например дискусия за конкретния състав на комитета, който трябва да избира кандидатите. Води се дискусия и по въпроса дали поне някои от членовете на комитета не биха могли да бъдат избирани пряко. Ясно е също, че Пекин няма да отстъпи и на милиметър по основните въпроси на реформата, независимо от това колко души в Хонгконг настояват за правото на свободни избори.

Пекин се страхува да не загуби контрол над Хонгконг

И то главно по две причини. Първо Пекин се страхува да не загуби контрол над Хонгконг. Кошмарът за Пекин би бил един независим губернатор на Хонгконг, който да се разграничи от континентален Китай. Губернатор, който поставя под въпрос властовия монопол на Китайската комунистическа партия. Освен това Пекин се опасява, че „моделът Хонгконг“ може да намери последователи и в други части на Китай. Опасява се, че хората в Народната република, въодушевени от демонстрантите в Хонгконг, биха могли да последват техния пример и да настояват за повече демократични права. Оправдани са опасенията, че истинска демокрация в Хонгконг в обозримо бъдеще едва ли ще има.

 
 
Коментарите са изключени за Сълзотворен газ вместо демокрация