Сакскобургготски: Интересите на България са най-важното

| от |

Трябва да попитате хората, който е прочел историята мисля, че е наясно дали съм цар или не. Интересно е да се видят реакциите, понякога са малко пресилени и извън контекста, но те са право на всеки един човек.

Това заяви пред БНТ Симеон Сакскобургготски, като добави, че е изпълнявал всевъзможни функции, „но това е разбиране за усещане и възпитание“.

През 1946 г. трябва да се върнем и оттам да видим за какво иде реч. Не виждам защо трябва да се превръща в дискусионна материя нещо, което дори не е светско, дори не засяга толкова хората. Църквата е институция, която е изцяло независима, каза Сакскобургготски.

Попитан дали е обиден от реакцията на политици, а и на президента Росен Плевнелиев за това, че църквата реши Сакскобургготски да бъде споменаван като цар на българите, самият Сакскобургготски отговори, че не става въпрос за обида, всеки има право да тълкува. Трябва да е ясна историята, каквато е била. Дали човек носи дадена титла или изпълнява дадената длъжност са различни работи, заяви Сакскобургготски и добави, че по никакъв начин не застрашава републиката. Той даде пример с президентите, които дори и да са бивши, ги наричаме господин президент. „Не виждам какво толкова е застрашаващо. Това е решение на църквата. Не виждам защо трябва да търсим сложни тълкувания, интерпретации. Дали църквата е близо днес до хората, всеки един от нашите сънародници си има мнение за това. Църквата е институция, наскоро преди няколко дни чествахме 1150 г. от Покръстването, мисля, че това стига като гаранция, че е една трайна институция, която е много важна във всяка една държава. Вярата е нещо, което е много важно“, каза още Сакскобургготски.

На въпрос дали се връща в политиката, той отговори, че не е точно така. „Това са феноменални фантазии и митове. Всяко нещо си има момента, идеята за връщане в политиката като политика е нещо по-скоро в реда на фантазията, но не и реалното. Ролята ми е друга в момента, търся да бъда полезен на обществото, а не да предизвикам кавги и да се делят хората, както се претендираше с темата покрай църквата. Каузата ми е България, в която съм се родил. Наистина на моята възраст съм видял какво ли не, та да търся и да се нуждая от нещо. Има нормални отношения, които са приети навсякъде и по този начин могат да се избегнат всякакви слухове и измишльотини, но не виждам защо се търсят винаги субективни обяснения за неща, които са съвсем нормални и приети навсякъде и които не създават никакво напрежение. Хората се интересуват от по-съществени работи като приоритета ни пред света. Успехите, това са неща, които ни засягат всички далеч повече“, подчерта Сакскобургготски.

Въпрос на прагматизъм е и е важно да се стигне до главното – интересите на България, оттам нататък не са необходими гръмки фрази и изказвания. Невинаги се налага само да се прави това, което „великите сили“ правят, добави Сакскобургготски.

За Русия той каза, че това е много чувствителен въпрос и трябва да сме наясно с приоритетите ни в политиката. Попитан дали ни пречи по-предпазлива позиция към Русия, Сакскобургготски отговори, че е човек на диалога и е добре да изслушваш другия и да поддържаш едни нормални отношения, защото оттам нататък може много неща да се избегнат.

За това дали ще ходи на парада на 9 май в Москва, Сакскобургготски каза: „Такива слухове се бях пуснали и неща, които надминават и болнавото въображение. Не съм бил канен в Москва през всичките години от Втората Св. война, което е логично. И сега изведнъж тръгвам на честванията на 9 май, това са слухове, които се пускат умишлено. Слухове, теории се вадят от едно време за русофобство и русофилство, боже мой, това се преодолява и се гледат интересите на страната. Има хора, които имат интерес да превръщат това в мода“, добави Сакскобургготски.

За „Южен поток“, той коментира, че е далеч от енергиен експерт, за да взема становище, но „колкото повече тръби минават през една страна, толкова по-интересна е тази страна, оттам нататък трябва да се гледат техническите въпроси“. Отговорно е да се гледа и в други посоки, не само човек да се вторачва в една и съща тема, каза Сакскобургготски, имайки предвид, че не е нужно да се вторачваме само в „Южен поток“.

Попитан дали Борисов го търси за съвети, Сакскобургготски отговори, че не вижда защо трябва премиерът трябва да го търси за съвет, „но винаги се виждаме с удоволствие“. Ето миналия ден в Плиска се видяхме, не го бях виждал известно време и се зарадвах. Всяко нещо си има причина в даден контекст, уточни Сакскобургготски.

По отношение на оценката му за управлението на страната в момента, Сакскобургготски каза, че нашите приоритети са най-важното. От друга страна, без да правим оценка на една или друга коалиция, коалиционното управление е по-здравословно и по-интересно в една страна. И гражданите трябва да положат усилия, за да вървят нещата, а не само да чакат отгоре нещо и да го критикуват. Препоръката ми си остава, това е да се оглеждаме и да намерим за дадени проблеми как са ги решили други страни или къде дадената тема най-добре функционира, оттам вече по какъв начин може да се намери начинът на приложение, каза Сакскобургготски.

За съдебната реформа, дали политиците искат такава, той добави, че това е въпрос на нещо, което е реално. Най-нормалното е всеки гражданин да спазва съществуващите закони, оттам нататък винаги ще има място за подобрение и ако това може да се осъществи, още по-добре. Водят се съдебни битки по-скоро срещу мен. Смятам, че уважението към институциите априори е нещо много важно за живота на една страна, каза още Сакскобургготски. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Сакскобургготски: Интересите на България са най-важното