Съдът призна Писториус за виновен за предумишлено убийство

| от chronicle.bg |

Параолимпийският шампион Оскар Писториус бешe признат за виновен за предумишлено убийство на втора инстанция. Присъдата му беше постановена от Върховния апелативен съд на Южноафриканската република.

Преди една година Писториус беше осъден на пет години затвор с по-ниска квалификация на деянието – убийство по непредпазливост. На 14 февруари 2013 година той застреля приятелката си Рийва Стийнкамп в тоалетната на жилището си.

Съдия Лоример Лийч обяви, че след като Писториус се е снабдил с оръжие от висок калибър, той е трябвало да предвиди, че който и да се е намирал зад вратата на тоалетната, ще бъде убит на място. Делото ще се върне на по-долна инстанция, за да се преразгледа размера на наказанието за престъпното деяние на атлета.

Писториус беше освободен под домашен арест през октомври, след като излежа 1/5 от първоначалната си присъда и полагаше обществено полезен труд. Все още не е ясно дали той ще бъде върнат затвора незабавно или ще му бъде разрешено да остане с по-лека мярка за неотклонение, докато не получи окончателната си присъда.

По закон Писториус има право да обжалва присъдата си още веднъж – пред конституционния съд на страната, но това може да се случи само ако защитата му пледира, че подсъдимият не е получил справедлив процес.

 
 
Коментарите са изключени за Съдът призна Писториус за виновен за предумишлено убийство