Съвременният човек може да е потомък едновременно на няколко вида

| от |

398804377

Археолози направиха сензационно откритие, хвърлящо светлина върху произхода на човека. Изследователите са разчели генома на жена-неандерталец от Денисовата пещера в Алтай в Западен Сибир. Генетичният анализ е потвърдил, че неандерталците, „Хомо сапиенс”, и още един, засега неидентифициран вид хора имат общи потомци. Досега се смяташе, че този видове „не са се смесвали” – не са си разменяли гени.

Изследователите от Новосибирския академичен Институт по археология и етнография (Сибир), както и техни колеги от Германия, Китай и Съединените щати са взели ДНК от част от кост на жена-неандерталец, която е живяла преди около 40 000 години. Останките са били открити по време на разкопки в Денисовата пещера в Алтай – в южната част на Западен Сибир. Тази пещера стана известна през 2010 г., след като там бяха намерени кости от неизвестен вид хора, които досега се наричат денисовци. Но, освен денисовците в алтайска пещера са живели и добре известни видове като кроманьонците и неандерталците. Като цяло, по време на разкопките в пещерата бяха открити повече от 20 слоя от различни културни епохи.

Въпреки това, основната загадка за учените досега беше възможността за кръстосване на различните видове. Дълго време се смяташе, че различните видове хора са били изолирани един от друг – не са обменяли гени. Въпреки това, редица учени, като например завеждащият лабораторията по генетика на академическия институт за биологични проблеми на Севера Борис Малярчук, активно обсъждаха на т. нар. хибридна теория. Те изказаха предположения, че съвременният човек може да е потомък на няколко вида – „Хомо сапиенс” и неговите родственици – неандерталците и денисовците. Тази есен Малярчук беше един от първите, които откриха последователността на ДНК, която доказва смесването на гените на „Хомо сапиенс” и неандерталците. Сега вече международния екип от учени, разшифровал генома на жената-неандерталец, с помощта на молекулярно генетичен анализ потвърди кръстосването на всички видове, живеещи в Денисовата пещера.

Между различните човешки видове е имало размяна на гени, написа колектив от учени в списание „Nature”. С други думи, представителите на различните видове не само са живели по различно време в една пещера повече от десет хиляди години, но и са имали общи деца. Оказва се, че тези видове, разделили се преди около 400 000 години, не са били напълно изолирани един от друг.

 
 
Коментарите са изключени за Съвременният човек може да е потомък едновременно на няколко вида