Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание заради Украйна

| от |

Съветът за сигурност на ООН ще проведе второ извънредно заседание за последните 24 часа заради бързо влошаващата се ситуация в Украйна.

UN

Това съобщи Франс прес, като се позова на дипломатически представители. Заседанието ще се проведе в 21 часа българско време. Постоянният представител на Великобритания в ООН Марк Лайъл Грант съобщи в „Туитър“, че срещата е свикана по искане на Лондон.

По-рано днес пратеникът на ООН в Украйна Робърт Сери обяви, че напуска страната, защото е невъзможно да посети Крим, както поиска генералният секретар на ООН. Бан Ки-мун нареди на Сери да посети полуострова след извънредното заседание на Съвета за сигурност вчера. Срещата в петък отново извади на показ дълбоките различия между Съединените щати и останалите западни държави спрямо Русия, която има военноморска база в Крим, коментира Ройтерс.

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов е свикал извънредно заседание на Съвета по национална безопасност и отбрана заради ситуацията в Крим.

Външните министри от Европейския съюз ще проведат в понеделник заседание заради обстановката в Украйна, съобщи Франс прес, като се позова на източник от съюза.

Руският президент Владимир Путин засега не е взел решение за изпращането на военни части в Украйна, обяви Кремъл. Това е гледната точка на Съвета на Федерацията. Президентът взима решенията. Засега това решение не е взето, обяснил говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

 
 
Коментарите са изключени за Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание заради Украйна