Сърбия приватизира държавни медии

| от |

С цел да ограничи нарастването на бюджетния си дефицит Сърбия днес обяви държавната информационна агенция Танюг за продан, както и 10 други местни медии.

Парламентът, в който мнозинство има консервативната Сръбска прогресивна партия на премиера Александър Вучич, одобри нов закон за приватизацията. Съгласно новия закон всички държавни компании трябва да бъдат приватизирани до края на 2015 г.

Инвеститорите могат да заявят интереса си до 3 ноември.

Очаква се Сърбия да отбележи бюджетен дефицит от 8,3% от БВП през тази година. Прогнозите за икономическия растеж ще спадне под 1%, а през миналата година той бе 2,5%.

В средата на август сръбската агенция по приватизацията представи на пазара 502 предприятия и медии, които работят на загуба. Сред тях е и най-старият политически вестник на Балканите „Политика“. В компаниите, които не получат предложения от инвеститори ще бъде обявен фалит или ще бъдат продадени, за да се покрие поне част от техните загуби. Танюг, Телеграфна агенция на Нова Югославия, е основана през 1943 г. по време на Втората световна война като информационна агенция на партизаните, оглавявани от Йосип Броз Тито. След края на комунизма през 90-те години Танюг се превърна в националната информационна агенция на Сърбия./АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Сърбия приватизира държавни медии