Рязко понижение на руската рубла до ново рекордно дъно спрямо долара

| от |

В началото на днешната търговия рублата отбеляза рязко понижение до ново рекордно дъно от над 43 рубли за един долар, тъй като коментарите на Фед след края на снощното заседание доведоха до общо рязко поскъпване на американската валута.

За кратко руската валута падна към историческо дъно от 43,66 рубли за долар преди да опита известна стабилизация около 43,40 нивото, но все още бележи обезценка от около 0,5% в рамките на днешната търговия и с близо 25% от началото на годината.

Спрямо еврото, рублата опитва стабилизация около 54,58 нивото след първоначален срив към 55,49 рубли за едно евро.

Междувременно рублата се понижи с 0,3% спрямо „кошницата“ валути евро – долар, падайки към рекордно дъно от 48,48 рубли.

С оглед продължаващото свободно падане на рублата на валутния пазар, днес Руската централна банка обяви поредно драматично повишение на „лентата на търговия“ на местната валута спрямо „кошницата“ евро – долар с 40 копейки до 39,20 – 48,20 рубли от коридора на търговия във вторник между 38,80 и 47,80 рубли.

РЦБ поддържа рублата в рамките на плаващ коридор на търговия и се намесва, ако рублата отслабва към горната граница на заложения диапазон. Според заложените правила РЦБ трябва да продаде 350 милиона щатски долара в горната граница на заложения диапазон и след това да измести във възходяща посока коридора на търговия на руската рубла с 5 копейки. Вчерашното поредно повишение на ценовия диапазон с 40 копейки накара банката да продаде във вторник цели 2,76 млрд. долара, за да спре срива на рублата. Днешното ново повишение на ценовия коридор с 40 копейки означава, че и вчера РЦБ е изсипала на валутния пазар над 2,5 млрд. долара в опит да ограничи драматичната обезценка на местната валута.

Основната причина за рязката обезценка на руската валута е продължаващото изтичане на капитали от страната в резултат на санкциите на Запада спрямо Москва около украинската криза, както и забраната на руските банки и компании да се финансират (да вземат заеми) от чужбина. Поради невъзможност да се финансират на западните финансови пазари, руските фирми и заемодателите купуват повече долари и евро на местния валутен пазар, което води до обезценка на рублата.

Друг ключов негативен фактор е солидният спад на глобалните цени на петрола от юни насам с около 20%, тъй като добивът и износът на „черното злато“ представлява основен източник на приходи за руската икономика.

Ускоряващият се спад на рублата се дължи и на засилващите се сред инвеститорите опасения, че РЦБ ще се наложи да предприеме по-драстични стъпки, за да овладее положението – било то чрез поредно рязко повишение на основните лихвени проценти, било то чрез по-скорошно от планираното преминаване към режим на свободна търговия на руската рубла. Вниманието на инвеститорите се насочва към утрешното редовно заседание на РЦБ, на което се очаква рязко вдигане на руските лихви, за да се ограничи инфлационния бум в страната и за да се стабилизира рублата. / БНР

 
 
Коментарите са изключени за Рязко понижение на руската рубла до ново рекордно дъно спрямо долара