Руският енергиен министър не се е отказал от „Турски поток“

| от chronicle.bg |

Проектът „Турски поток“ има бъдеще, твърди руският енергиен министър Александър Новак. Към момента обаче разговорите за проекта не са подновени, казва той в интервю за телевизия „Россия 24“.

„Преговорите за маршрута на „Турски поток“ не са продължавали след лятото, когато изпратихме чернова на споразумението до нашите турски партньори. Това се дължи основно на липсата на, да го наречем, постоянно правителство в Турция… Ако нашите колеги са заинтересовани от този проект, ние ще продължим преговорите… Но не и преди всички страни да са готови да го осъществят“, казва той.

Много важно условие за строителството на газопровода е инфраструктурата в Централна и Югоизточна Европа. „Сега с това се занимава Европейската комисия, заедно с министрите на енергетиката от Централна и Югоизточна Европа, готвят се предложения за развитие на газовата инфраструктура“, каза още той.

В интервюто Новак казва още, че Русия е готова да увеличава доставките на газ за Турция.
„Русия има газ, руският газ е достатъчно евтин. Имаме съответната инфраструктура и ние гарантирано сме готови да доставяме и да увеличаваме обема на доставките на газ (за Турция), каза Новак. Според него „икономическото и търговското сътрудничество трябва да продължи и ще бъде ефективно и за двете страни“.

 
 
Коментарите са изключени за Руският енергиен министър не се е отказал от „Турски поток“