Руски самолети за Сирия, Франция смекчи позицията си за Асад

| от chronicle.bg |

Сирийската армия е получила руски разузнавателни самолети, съобщава АФП.

Русия е разположила 28 бойни самолета в Латакия, съобщи АФП. Агенцията се позовава на американски източник, който разполагал за числеността на руската бойна авиация в Сирия.

Дамаск е получил други пет машини от Москва за борбата срещу групировката Ислямска държава. „Новите самолети ще ни позволят да идентифицираме целите с по-голяма точност“.

Иранският заместник външен министър Хосейн Амир-Абдулахян заяви, че Москва и Техеран ще направят всичко възможно, за да помогнат да бъде сложен край на кризата в Сирия, предаде Ройтерс.

На пресконференция в Москва той добави още, че Русия и Иран ще продължат диалога със сирийската опозиция, но че президентът Башар Асад трябва да бъде част от политическото решение на сирийската криза.

Президентът на Иран Хасан Рохани обяви, че иранските въоръжени сили са най-надеждните сили срещу „терористите в региона“, имайки предвид „Ислямска държава“, цитиран от АП.

Държавният глава на Ислямската република изнесе реч по време на ежегоден парад в Техеран, предаван на живо по държавната телевизия.

Иранските войници са готови да помогнат на Ирак и Сирия в борбата им срещу терористите от „Ислямска държава“, каза Рохани, но подчерта, че Техеран няма военни намерения към други държави.

Той каза още, че „ако терористите започнат да се разпростират в региона, единствената надежда ще бъде иранската армия и Революционната гвардия“.

Държавите от Близкия изток не трябва да се доверяват много на „западните сили като техни защитници“, категоричен е той.

Франция смекчи позицията си за оттеглянето на сирийския президент Башар Асад като предпоставка за мирни преговори.
Това заяви френският външен министър Лоран Фабиюс в интервю за в. „Фигаро“, цитиран от БТА.

„Ако настояваме още преди началото на преговорите Асад да се оттегли, няма да стигнем далеч“, предупреди Фабиюс, цитиран от Франс прес.

Позициите на САЩ и Великобритания за Сирия също претърпяха сходна промяна, докато Русия засилва подкрепата си за Асад, увеличавайки военното си присъствие в страната.

В неделя държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че моментът на оттеглянето на Асад след постигането на мирно споразумение ще подлежи на преговори.

Франция смята, че дипломатическо решение ще изисква създаването на правителство на националното единство, включващо елементи от правителство на Асад, „за да се избегне срив като този в Ирак“, отбеляза в интервюто Фабиюс.

Пред „Фигаро“ френският външен министър каза, че смята за невъзможно и необосновано френски сили да участват в наземна операция в Сирия. Би било недопустимо да се изпратят френски войници за осъществяване на наземна операция в Сирия, още повече, че те биха действали сами, понеже нито една друга държана не възнамерява да постъпи така, каза Фабиюс.

 
 
Коментарите са изключени за Руски самолети за Сирия, Франция смекчи позицията си за Асад