Руската опозиция се пробужда?

| от |

За пръв път от шест месеца насам руската опозиция протестира срещу украинската политика на Москва и нейната пропагандна машина. За какво обаче ще ѝ стигнат силите в условията на тотален контрол, наложен от Кремъл? Един анализ на Дойче веле.

В Москва и други големи градове на Русия миналата неделя бяха насрочени „мирни маршове“. Обявено бе, че в демонстрациите в Москва ще участват 50 000 души. Това е и първата масова акция на представители на опозицията и гражданското общество срещу намесата на Русия в украинския конфликт от половин година насам.

През март 2014 година, във връзка с т.нар. „референдум“ за присъединяването на Крим, по улиците излязоха десетки хиляди души и протестираха под мотото „Долу ръцете от Украйна“. Последните допитвания обаче показват, че голяма част от руснаците, както и преди, подкрепят политиката на Кремъл спрямо Киев. В публичното пространство почти не се дочуват критични гласове срещу действията на Русия в Украйна.

Пасивност и пропаганда

По данни на независимия социологически институт „Левада“, над 80 процента от руснаците изобщо не биха участвали в каквито и да било масови протести, дори те да се провеждат в техния регион. Правозащитници и опозиционери твърдят, че това е резулат от „успешната борба на държавната власт срещу всякакъв вид протестни движения“. А агресивната пропаганда на Кремъл е осигурила този „успех“.

„Властите заблуждават народа с агитация и пропаганда. Във връзка с украинския конфликт те налагат в страната един вид милитаристична истерия“, казва опозиционният политик Борис Немцов в разговор с Дойче веле. Към това се прибавя и „фашизирането“ на общественото мнение. „Властите използват отвратителни методи на преследване на политическите активисти и инокомислещите и провеждат лъжлива пропаганда. Приписват им всички смъртни грехове и ги обявяват за предатели“, твърди Немцов.

Слабостта на гражданското общество

Редакторът на сайта „Човешки права в Русия“ Сергей Смирнов казва, че гражданското общество в Русия е слабо и недоразвито. Това, според него, е причината в Русия да има толкова малко протести. „Също и в 21 век ни е отнета възможността да оказваме влияние върху решенията, от които зависи нашата лична съдба и съдбата на нашето общество и държава“, казва той в разговор с Дойче веле. „Къде са нашите институции на гражданското общество, които да бият тревога, когато съществува заплаха за човешките права или когато биват убивани хора?“, пита той.

Според Смирнов, от месеци насам властите упражняват засилен натиск върху неправителствените организации. Кремъл се опитва да ги представи като „пета колона“ и „чуждестранни агенти“. „Дори на организацията на войнишките майки е лепнато това клеймо“, казва Смирнов. Според него властите искат да втълпят на руснаците, че няма смисъл последователно и открито да защитават своето собствено мнение.

Паралели с Афганистан

Руският опозиционен политик Владимир Рижков смята, че протестното движение в Русия е слабо, защото хората не виждат необходимост да потърсят обективна информация. „От една година насам руснаците са подложени на масивна пропаганда от държавната телевизия и са склонни да вярват“, казва Рижков пред Дойче веле. А какво трябва да се случи, за да се промени гледната точка на руската общественост относно военното участие на Русия в конфликта с Украйна? В тази връзка Владимир Рижков прави един исторически паралел. „Добре си спомням войната в Афганистан, която продължи десет години. Хората загубиха доверие в съветското ръководство едва след като в Русия започнаха да пристигат телата на убитите съветски войници. И това засегна много хиляди съветски семейства“, казва той.

Икономически последици

Икономиката също може да се превърне във фактор за спад на подкрепата за украинската политика на Кремъл, смята Владимир Рижков. „Когато започнат икономическите трудности като девалвация на рублата, повишаване на безработицата и покачването на цените, ще започнем постепенно да разбираме каква цена трябва да плати Русия за антиукраинската си политика“, казва той. Съмишленикът му Борис Немцов смята, че ситуацията ще се промени едва след като руските граждани започнат да получават достоверна информация. „В Източна Украйна не се води гражданска война, а Русия воюва срещу Украйна. Трябва да предоставим на руските граждани достатъчно доказателства, че в Източна Украйна воюват руски войници. И антивоенното движение ще придобие нова динамика, когато обществеността получи обективна информация за тази война“, заключава Борис Немцов.

 
 
Коментарите са изключени за Руската опозиция се пробужда?