Руската банка ВТБ обяви, че не планира да осигури допълнителна парична ликвидност на КТБ

| от |

Инвестиционното поделение на руската банка ВТБ – „ВТБ Капитал“ обяви, че няма каквито и да било планове за осигуряване на парична ликвидност или допълнителни капиталови ресурси за българската „Корпоративна търговска банка“, която беше взета под специален банков надзор от страна на Българска народна банка (БНБ) в края на миналата седмица (на 20-и юни).

img_242761

Инвестиционното дружества „ВТБ Капитал“ притежава около 9,1% от акциите в КТБ и е закупила тези акции като част от структурирана финансова сделка, се посочва в изявление на руската банка. ВТБ подчерта, че нейните експозиции в „Корпоративна търговска банка“ не надвишават 10 млн. евро от самото начало на създаване на КТБ и добави, че в последствие сумата е била напълно хеджирана (застрахована).

„ВТБ Груп“ няма никакви ангажименти за осигуряване на ликвидност и няма никакви планове да предоставя каквато и да е ликвидност или капиталовите ресурси на КТБ, се казва в официалното изявление на руска банка.

По този начин бяха парирани спекулациите от последните дни, че ВТБ на Русия може да се окаже един от потенциалните кандидати за придобиване на „Корпоративна търговска банка“ след като БНБ отмени специалния банков надзор над КТБ/БНР

 
 
Коментарите са изключени за Руската банка ВТБ обяви, че не планира да осигури допълнителна парична ликвидност на КТБ