Русия призна, че превозва военна техника към Сирия

| от chronicle.bg |

Москва потвърди, че по въздух към Сирия превозва не само хуманитарна помощ, но и военна техника.

Руският външен министър Сергей Лавров обясни, че военна техника се превозва открай време към Сирия, включително и по въздух. Доставките са обвързани със стари международни дългосрочни договори за продажба на оръжие от Москва на Сирия.

Лавров обаче припомни, че в молбата до България изрично е посочен видът на товара, който ще превозват самолетите, които ние отказваме да пуснем през въздушното си пространство.

Москва твърди, че военната помощ за сирийската армия е в съответствие с международния закон, а руските военни са в Сирия от много години. Признанието на Лавров, че Москва превозва оръжия за Сирия, дойде като зелена светлина на българските власти.

„Ние разполагаме с информация, разполагаме със служби, разполагаме с необходимите инструменти, за да направим разликата между хуманитарен полет и полет, който претендира, но може би не е. И за това ние бяхме максимално честни с нашите руски партньори. Ако искате, кацнете на наше летище. Нека да проверим. Добре сте ни дошли. След това ще си продължите пътя“, категоричен бе президентът Росен Плевнелиев, цитиран от Нова телевизия.

Решението да откажем въздушен коридор за руски военно-транспортни самолети за Сирия е суверенно и не е взето под ничий натиск, нито пък е имало колебания. Това увери в интервю за предаването „Лице в лице“ по bTV министърът на външните работи Даниел Митов.

„Българската забрана за полети на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия ще доведе по увеличаване на броя на бежанците“. Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова.

„Що се отнася до забраната на България, товарът бе хуманитарен и бе предназначен за населението на Сирия. Дълбоко недоумение буди от какво се е ръководила българската страна. За оправдаване на забраната се говореше за наличието на самолетите на оръжия за военното министерство на Сирия“, посочи Мария Захарова, цитирана от ТАСС и БГНЕС.

В Москва „биха искали да обърнат вниманието на българската страна върху морално-политическата отговорност за последиците от такава стъпка. Това влошава и без това тежкото хуманитарно положение и води до наплив на бежанци“, поясни говорителката.

САЩ и НАТО – обезпокоени

Белият дом изрази „дълбоко безпокойство“ от съобщенията, че Русия може да е изпратила военен персонал и авиация в Сирия, съобщи Ройтерс. Агенцията цитира и ливански източници, според които руски сили са се включили във военни операции в подкрепа на сирийската армия. Русия твърди, че сирийското правителство трябва да бъде включено в глобалната борба срещу джихадистите, докато Вашингтон и държави от региона виждат президента Башар Асад като част от проблема, отбелязва Ройтерс.

Бихме приветствали конструктивен руски принос към борбата с „Ислямска държава“, но би било безотговорно за всяка страна, включително руснаците, да оказва каквато и да е подкрепа на режима на Асад, заяви говорителят на Белия дом Ерик Шулц.

В телефонен разговор държавният секретар Джон Кери е казал на руския външен министър Сергей Лавров, че ако съобщенията са верни, това може да доведе до по-голямо насилие и не е от полза за международните усилия за спиране на конфликта.

НАТО също изрази опасения от информациите, че Русия е изпратила военни, които са започнали операции в Сирия.

Притеснен съм от информациите за увеличеното руско военно присъствие в Сирия. То няма да допринесе за решаване на конфликта. Според мен сега е важно да насочим всичките си усилия към намирането на политическо решение на сирийската криза, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг, цитиран от БНР.

Руските „хуманитарни“ полети до Сирия превозват и военно оборудване, освен хуманитарна помощ, заяви първият дипломат на Москва Сергей Лавров. Русия остава на мнение, че само сирийските въоръжени сили могат да се противопоставят на „Ислямска държава“.

Не може да се говори за коалиция в класическия смисъл, за единна супер армия с единно командване. Ако поискат помощ от нас, ще предприемем съответните стъпки в пълно съответствие с нашето законодателство и с международните закони.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова потвърди, че Москва има военни в Сирия, но те са само експерти, които обучават сирийските си колеги:

Страната ни отдавна доставя оръжия и военно оборудване на Сирия съгласно двустранните ни договори. В Сирия има и руски военни експерти, които инструктират сирийците за употребата на доставяните военни системи – оръжията, които предоставяме на сирийската армия са за борбата им с терористичната заплаха.

Според бившия президент на Франция Никола Саркози Русия трябва да бъде привлечена към борбата срещу „Ислямска държава“. В интервю за вестник „Фигаро“, бившият държавен глава и настоящ лидер на партия „Републиканците“ твърди, че Западът е допуснал сериозна грешка, като е създал условия за нова студена война с Москва.

Междувременно бе съобщено, че сирийската армия е отблъснала терористите от „Ислямска държава“ от нефтеното находище Джазал, северозападно от древния град Палмира, съобщи ТАСС. При операцията са загинали най-малко 25 бойци от групировката. Силите на „Ислямска държава“ са се оттеглили към Палмира.

 
 
Коментарите са изключени за Русия призна, че превозва военна техника към Сирия