Русия обвини Саудитска Арабия в дестабилизиране на пазара на петрол

| от chronicle.bg |

Руският енергиен министър Александър Новак обвини Саудитска Арабия в дестабилизиране на пазара на петрол в света. Според него Саудитското кралство е увеличило добива си през тази година с 1.5 млн. барела петрол дневно и това е довело до падане на цените на петрола, което се отразило негативно не само върху страните износителки на петрол, но и върху световната икономика.

Кривата на търсенето и предлагането могат през втората половина на 2016 година да се подобрят и да балансират пазара, каза още той пред „Россия 24“. Новак добави, че на световния нефтен пазар може да повлияе и появата на Иран.

В същото време руските медии отделят сериозно място на започващото днес посещение на турския президент Реджеп Тайп Ердоган в Саудитска Арабия, съобщава БНР. Според повечето коментари двамата най-сериозни външнополитически врагове на политиката на Москва в Близкия изток Реджеп Тайп Ердоган и крал Салман засилват връзките по между си, като основен акцент се поставя върху създадената от Саудитска Арабия мюсюлманска коалиция.

Анкара и Рияд имат общ интерес да свалят сирийския президент Башар Асад, нещо в което Москва им пречи сериозно. Според политолога и познавач на процесите в Близкия изток Евгений Сатановски срещата на Ердоган и крал Салман носи антируски характер, защото Москва е успяла да попречи на плановете на Анкара и Рияд да променят този регион и да прекроят границите му. Русия и Саудитска арабия имат сериозни разминавания по развитието на кризата в Сирия и бъдещето на президента на страната Башар Асад.

 
 
Коментарите са изключени за Русия обвини Саудитска Арабия в дестабилизиране на пазара на петрол