Русия обмисля да намали добива на петрол

| от |

Русия обмисля да намали петролния си добив в опит да съживи цените, каза енергийният министър Александър Новак.

„Готова ли е Русия да намали добива в подкрепа на цените? Въпросът трябва да бъде внимателно разгледан, тъй като бюджетът много зависи от цената на петрола“, каза Новак, цитиран от агенция „Интерфакс“. „Няма окончателно решение. Обсъждаме въпроса. В правителството работим по целесъобразността на подобни мерки“, добави той.

Според Новак всички страни износителки на въглеводороди са притеснени относно резкия спад на цените на петрола. „Това налага внимателен анализ и възможно разработване на координирани действия“, каза той.

Русия получава около половината от приходите си от печалбата от петрол, а нейната недиверсифицирана икономика понесе силен удар, когато световните цени на „черното злато“ спаднаха с повече от 25% от юни насам.

Руският енергиен министър каза, че плановете на Москва да добие 525 милиона тона петрол през 2015 г. „не са преразглеждани“.

Бюджетът на Русия за следващата година се основава на цена от 96 долара за барел петрол. Външният министър Сергей Лавров каза, че ако производителите на петрол „забележат, че доставките или търсенето изкуствено се променя… разбира се, те имат право да предприемат мерки, които ще коригират тези необективни фактори“.

Добивът на „черно злато“ в Русия надхвърли 10 милиона барела дневно от 2010 г., с което се конкурира с най-големия производител – Саудитска Арабия. Според прогнозите увеличението на производството ще намалее през следващата година поради различни фактори, сред които изтощаването на основните петролни находища в Западен Сибир. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Русия обмисля да намали добива на петрол

Повече информация Виж всички