Русия е против допинга

| от |

Германският документален филм „Допингово досие: как Русия получава шампионите си” произведе ефект на бомба в световното спортно общество. Времето за демонстрация на скандалната лента беше избрано много сполучливо: в своето неотдавнашно изявление пред Федералното събрание Владимир Путин припомни за успехите на руските спортисти на зимните Олимпийски и Параолимпийски игри и отбеляза високия им професионализъм.

„Толкова ли са добри спортистите ви, господин Путин?” – питат сега заглавията на европейските и американските вестници.
Припомняме: документалният филм за употребата на допинг от руски спортисти бе показан в ефира на германския телевизионен канал ARD в началото на декември. В основата на лентата са интервюта на руската бегачка Юлия Русанова, мъжа й Виталий – служител в антидопинговата агенция „Русада” – и някои други руски спортисти. По време на интервюто те съобщават, че, по техни данни, едва ли не всички руски спортисти употребяват забранени препарати по инструкция на треньорите.

9dopingНещо повече, авторите на филма съобщават, че, видите ли, била съществувала система за скриване на положителните проби, в която, според твърденията им, участват „Русада”, представители на Министерството на спорта, треньори и спортисти.
Германската лента предизвика реакцията на антидопинговите организации буквално веднага: още няколко минути след излъчването на сюжета Световната антидопингова агенция излезе с официално изявление. В него пресслужбата на агенцията уведомява аудиторията, че специалстите вече са гледали предаването по телевизионния канал ARD и са започнали разследване на тази информация.
На бързината, с която реагираха международните организации, руските експерти обърнаха особено внимание. Ето какво казва за това ръководителят на медицинската служба на Континенталната хокейна лига Николай Дурманов:
“Най-много ме развесели бързината на реакцията на WADA (Световната антидопингова агенция – ГР). Обикновено скандали от този род се развиват примерно така: след седмица специалистите се събират, а след месец започват разглеждане на делото. Като правило, след известно време заинтересованите страни започват да оперират с реални факти. Но това не е нашият случай: някой явно много иска да окаля руските спортисти, при това колкото се може по-бързо.“
Въпреки всичко, обвиненията, повдигнати ат авторите на филма, са толкова тежки, че някои спортни федерации, в случай че се потвърдят, ще трябва да се ликвидират. Ще се наложи много руски олимпийци да върнат наградите си, а освен това под въпрос ще бъде поставено правото на Русия да проведе Световното футболно първенство през 2018 г. Тъкмо затова скандалът предизвика в Русия реакция на високо равнище: министърът на спорта Виталий Мутко обеща да проведе собствено разследване.
МОК също е готова да проведе собствено разследване. Това съобщи в пресата членът на неговия изпълнителен комитет Сергей Бубка. „Дълбоко съм потресен и смятам, че трябва да действаме бързо и оперативно, за да защитим нашия спорт, – заяви той. – В документалния филм, излъчен по ARD, бяха повдигнати много сериозни обвинения”.

Николай Дурманов, на свой ред, е убеден, че лентата на германските документалисти не заслужава толкова сериозно внимание:
– В Европа всяка година се снимат филми, посветени на положението в Русия. А сега политическата обстановка както никога предразполага към скандали. Съвсем ни смятам, че сме безупречни във всички отношения, просто всяка една голяма спортна държава, в която има добре развита професионална спортна индустрия, може да бъде показана от различни ракурси. В тази лента има много лъжа и преувеличаване. Всичко това пукнат грош не струва, аз, например, бих игнорирал тези постановъчни сюжети./Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Русия е против допинга