Рублата отбеляза нов съществен срив

| от |

Само от началото на тази седмица руската валута бележи рекорден спад от около 8 процента. Тази сутрин на руската валутна борса щатският долар проби нивото от 57 рубли, а еврото премина психологическата граница от 70 рубли, предаде БНР.

Според борсовите анализатори основната причина за поредното рязко обезценяване на рублата трябва да се търси в поевтиняването на петрола, който е основният източник за руския бюджет.

Освен това на валутния пазар се забелязва и паника сред обикновените вложители, които търсят спасение на своите постоянно обезценяващите се спестявания.

Според Елвира Набиулина, председател на Централната банка, на борсата се наблюдава спекулативен натиск, пораждащ стадно чувство, което кара на пазара да се появят много играчи, които досега не са се занимавали с валутна търговия. В момента се формира нещо като финансов балон, смята Набиулина. Според нея рублата е подценена и в скоро време ще намери своето равновесно ниво.

Междувременно шефът на Следствения комитет Александър Бастрикин предложи да се въведе наказателна отговорност за спекулации на валутния пазар. Мярката щяла да касае само юридическите лица.

 
 
Коментарите са изключени за Рублата отбеляза нов съществен срив