„Розета“ откри кислород на кометата 67P

| от chronicle.bg |

Американски учени с помощта на космическия апарат „Розета“, който изследва кометата 67P Чурюмов-Герасименко, откриха в газово-праховата атмосфера около ядрото ѝ, молекулярен кислород, предаде Франс прес.

Изследователите са анализирали данните от масспектрометъра ROSINA-DFMS, монтиран на борда на космическия апарат „Розета“. Те са получени от септември 2014 до март 2015 г. По съотношението на молекулите на кислорода и водата учените са установили, че имат един и същ източник – вещество в ядрото на кометата, което се изпарява под действието на слънчевата топлина. Това означава, че молекулите на кислорода са присъствали в „първородното“ вещество, от което се е образувала Слънчевата система, и което оттогава е останало в непроменен вид в кометите.

Досега учените смятаха, че на ранния стадий от образуването на Слънчевата система кислородът се е свързвал с водорода и затова може да бъде открит в кометното вещество само в състава на водата. Съществуването на молекулярен кислород във веществото, от което са се образували кометите, не се обяснява със съществуващия модел за формиране на Слънчевата система, допълва БТА.

 
 
Коментарите са изключени за „Розета“ откри кислород на кометата 67P