Росен Плевнелиев пред румънската DiGi24: Хората никога няма да обикнат демокрация, която им е дадена наготово

| от |

В навечерието на националния празник на страната – Деня на обединението, 1 декември – румънската телевизия DiGi24 излъчи интервю с президента Росен Плевнелиев под заглавие „ЕС не е „голям брат“, който дава просперитет, пари и развитие“.

rosen-plevneliev

Според Росен Плевнелиев, развитието и просперитетът не идват безплатно, за тях трябва да се работи усърдно. „Европейският съюз не е „голям брат“, който ви дава развитие, пари, магистрали. ЕС е платформа за Букурещ, за София и за всички други столици, която помага за реализацията на нашите приоритети, на основата на споделени ценности. Затова България трябва да продължи да работи по въпросите на корупцията, олигархията, както и по някои проблеми на демокрацията, сред които недостатъчно ефективната съдебна система и недостатъчно прозрачните институции“, подчертава президентът пред медията.

„Моят подход като държавен глава е различен – не политизирам прекомерно тези проблеми и не ги крия, а ги посочвам. Ако искате да си решите проблемите, трябва да ги познавате, да имате план и да произвеждате резултати. Ако очаквате, че някой друг ще ви даде пари и просперитет, тогава никога няма да припознаете успехите си – никога няма да обикнете демокрация, която ви е дадена наготово“, казва Росен Плевнелиев.

Президентът отново коментира гражданското недоволство у нас през тази година, като посочва, че е много важно протестиращите да бъдат чути, защото имат какво да кажат. „Политиците служим на хората, затова трябва да ги чуваме и това е, което правя като президент. Истински вярвам, че протестите, които имаме в България, ще подсилят нашата демокрация и политиците вече се променят. В 21 век няма нищо, което може да бъде скрито от гражданското общество – хората вече знаят всичко, затова по-добре е да бъдете честни и да спазвате обещанията си“, посочва държавният глава.

Пред DiGi24 Росен Плевнелиев оценява като много позитивни перспективите на регионалното сътрудничество между България и Румъния. „България и Румъния работят заедно и са добри приятели и съседи. Сега сме в много важна фаза на развитие, в която трябва да имаме общи приоритети и проекти – имаме нужда от план, от изпълнение и от резултати за хората“. „Добър оптимист съм, че ще се случат проекти като трети мост на Дунав при Силистра-Кълъраш“, казва още президентът. Според него обаче реализацията на такива проекти, не трябва да бъде оставена единствено на кметовете от двете страни на Дунав. „Политиците трябва да постигнат напредък по регионалните приоритети и този мост е особено важен, когато имаме граница от 470 километра“, подчертава Росен Плевнелиев.

Запитан има ли „Студена война“ между Русия и Европейския съюз, във връзка с интеграцията на страните от Източното партньорство на ЕС, президентът припомня безусловната подкрепа на България за Украйна, Молдова, Армения и Грузия по пътя на европейската им интеграция. По думите му, свидетели сме на исторически момент, в който ЕС не трябва да се проваля в усилията си да даде широка перспектива за тези страни, тъй като това би поставило под въпрос самия европейски проект.

„Истински вярвам, че дългосрочно в основата на отношенията между ЕС и Русия е сътрудничеството от взаимен интерес“, казва президентът. Според него обаче, след пет години на криза Европейският съюз трябва да подсили собствените си планове за бъдещето, да покаже своя силен ангажимент и ясен подход спрямо страните от Източното партньорство. „Но също така е необходима и принципна позиция в отношенията с Русия – да, готови сме да си сътрудничим, но без да се подлагаме на натиск, а да работим добре заедно“, категоричен е Росен Плевнелиев.

Пред румънската телевизия държавният глава коментира още необходимостта да продължи изпълнението на мерките за подобряване на бизнес средата в България, особено чрез изграждане на електронното правителство, както и енергийната независимост и диверсификацията на енергоизточниците, като една от предпоставките за икономически растеж на страните от целия регион.

 
 
Коментарите са изключени за Росен Плевнелиев пред румънската DiGi24: Хората никога няма да обикнат демокрация, която им е дадена наготово