Ройтерс: Изборите в БГ ще донесат нова нестабилна коалиция

| от |

Дясноцентристката партия ГЕРБ спечели предсрочните парламентарни избори в България, смятани за „последен шанс“, но не постигна мнозинство, показват резултатите от екзит половете. Този резултат може да означава нова нестабилна коалиция, бореща се да разреши банкова криза и да съживи растежа, пише Ройтерс в кореспонденция от София.

ГЕРБ, оглавявана от бившия бодигард и експерт по карате Бойко Борисов, спечели около 33% от гласовете, а основните й опоненти от социалистическата партия постигнаха 16%, което вероятно ще доведе до дни или седмици на пазарлъци с по-малките партии и с опозицията за осигуряване на подкрепа.

Новото правителство ще бъде петото в балканската страна за по-малко от две години, период, белязан от масови протести, които доведоха до оставката на правителството на ГЕРБ и почти свалиха неговия наследник. Нова нестабилност ще отблъсне инвеститорите и гласоподавателите, които видяха страната си да влиза от една криза в друга. Преките чуждестранни инвестиции намаляха с над една пета тази година.

Подчертавайки високото ниво на разочарование от политическата класа, екзит половете показват, че избирателната активност е най-ниската в 25-те години, откакто България се освободи от комунизма. Те също така сочат силно фрагментиран резултат с рекордите осем партии, които могат да влязат в парламента, тъй като разочарованието от основните партии засили привлекателността на периферните играчи.

„С подобен фрагментиран парламент е трудно сформирането на правителство и това повдига също така въпроса колко стабилно ще бъде то“, казва Димитър Бечев, политически анализатор от Лондонското училище по икономика.

Кризата в КТБ подхрани разочарованието от политическата класа в България. Седем години след като страната със 7,3 милиона души население се присъедини към ЕС с големи надежди за просперитет, корупцията остава ендемична, а един на всеки пет българи живее под прага на бедността. Средната заплата е малко над 400 евро на месец.

България може да се сдобие с фрагментиран парламент, тъй като разочарованието от основните партии засилва привлекателността на крайните играчи. След като гласува днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че изборите са „последен шанс“ за спасяване на България и предупреди, че ако не бъде сформирано правителство и бъдат насрочени нови избори, „тогава няма да има какво да се поправя в държавата“.

България е управлявана от служебно правителство от август след падането от власт на оглавяваното от социалистите правителство, чието управление беше помрачено от масови протести, смъртоносни наводнения и спор за руските енергийни доставки.

„Реших да подкрепя някои от новите лица. Защо да гласувам за тези, които ни ограбваха в предишните години“, заяви продавачката Любомира Бешева пред избирателна секция. България, която е сгушена в югоизточния край на ЕС, остави комунизма зад гърба си преди 25 години, но лоялността й все още е разделена между стария съюзник Москва и Брюксел.

Силно зависима от руската енергия, България е сред най-уязвимите страни при спиране на газовите доставки, ако безизходицата между Запада и Русия заради Украйна продължи през зимата.

Новото правителство на България ще трябва да ходи по дипломатическо опънато въже заради предложения строеж на ръководения от Русия гигантски газопровод „Южен поток“, който ще заобикаля Украйна. Под натиск от ЕС и САЩ София неохотно спря работата по проекта през юни.

Който и да спечели изборите днес, ще трябва също така да убеди парламента да позволи на правителството да вземе нов дълг, за да финансира по-високия фискален дефицит, да осигури ликвидни буфери за банковата система и да запълни голяма финансова дупка в енергийния сектор. За да влоши още повече нещата, ЕС замрази евросредства за развитие на стойност стотици милиони долари от миналата година, посочвайки нередности в обществените поръчки.

„Всички знаем, че нищо няма да се промени, но изборите са още една причина да анализираме нещата, както най-добре си знаем, със салата и ракия“, казва Калин Василев в софийска кръчма. „Знаем, че те (политиците) отново ще ни излъжат. В България, ако приемаш нещата твърде сериозно, трябва да се застреляш“, допълва той. /Ройтерс, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Ройтерс: Изборите в БГ ще донесат нова нестабилна коалиция