Ройтерс: Борисов е готов да обсъди широка коалиция

| от |

Фаворитът за изборите в България през октомври Бойко Борисов заяви в интервю за Ройтерс, че е готов да проведе разговори с други партии след вота, включително да обсъди възможността за сформиране на широка коалиция за гарантиране на политическа стабилност.

Смята се, че Борисов, който е лидер на партия ГЕРБ, ще спечели изборите на 5 октомври, но вероятно няма да постигне мнозинство.

„Правителство на малцинството, когато е необходима стабилност, е рисковано за страната“, счита Борисов. България е изправена пред трети избори за две години, след като оглавяваното от социалистите правителство, чийто едногодишен мандат беше помрачен от масови протести срещу корупцията, наводнения и банкова криза, подаде оставка през юли. В момента страната е управлявана от служебно правителство.

След най-тежката финансова криза в България от 90-те години на миналия век Борисов счита, че управителят на Българската народна банка Иван Искров трябва да подаде оставка в деня след изборите. Той допълва, че е твърде рано да се реши дали да бъде спасена Корпоративна търговска банка (КТБ), четвъртата най-голяма в страната, или да бъде обявена в несъстоятелност. Банката е поставена под надзор след масовото теглене на депозити през юни. В момента се извършва одит на счетоводните книги на КТБ, който трябва да е готов до 20 октомври, припомня Ройтерс. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Ройтерс: Борисов е готов да обсъди широка коалиция