Роберто Савиано: Домът ми е в чантата с книги

| от |

„Италия е демокрация с мафия вътре, България е мафия с демокрация вътре“.

Това каза осъденият на смърт от неаполитанската мафия писател Роберто Савиано в предаването „Ничия земя“ по Нова телевизия. Пред журналистката Даниела Тренчева Савиано говори за пътя на кокаина и за българската мафия и нейните дългогодишни връзки с Италия. Савиано е италиански писател и журналист, осъден на смърт от мафията заради романа му “Гомор”, изобличаващ неаполитанската “Камора”. Лично президентът Джорджо Наполитано назначава на младия писател полицейски ескорт и защита и от 10 години той живее под прикритие, с 24-часова полицейска охрана по целия свят.

За себе си казва, че домът му е в чантата с книги и няколко интернет линка, които го свързват с членовете на неговото разпръснало се семейство. Надява се, че след като процесът срещу разобличените от него босове приключи този месец, животът му ще поеме в друга посока. Сега най-силният му страх е да продължава да живее в изолация и под охрана.
Според писателя съденият в Милано за наркотрафик Евелин Банев – Брендо е фигура от голямо значение и в Италия: „Това е фигура, която държеше в ръцете си съдбата на българската държава, сега по-малко“.

Ето какво каза Савиано още:

„България има невероятна криминална история, която светът подценява. Често българските институции искат да бъде подценявана. България има дълга традиция в криминалните взаимоотношения с Италия. Първите са още в комунистическа България, когато продава хероин като стратегия за отравяне на Запада и вече започват да се изграждат първите криминални взаимоотношения“.

„Калабрийската Ндрангета се снабдява от българите с кокаин, а такова нещо никога не се е случвало. Калабрийците се снабдяват по собствени канали и да се снабдяват със стока от българите… Защото българската мафия беше закупила такова количество кокаин, че беше в състояние да го продава на по-добри цени от самите южноамериканци.“

„Европа остави българския народ в ръцете на изгнилата управляваща класа. България не може да се справи сама в борбата с корупцията, а Европа не може без България. Европа трябва да гледа на нея на България като на лаборатория, за да може да се справи с престъпните организации и да не принуждава българите към това да или да се примиряват, или да емигрират.”

„Има част от българите, които се противопоставят, иначе тези истории не биха излезли наяве. Затова имам надежда, макар че институциите и често медиите са толкова уплашени, че се казва, че България е излязла от съветския тоталитаризъм, за да влезе в мафиотския тоталитаризъм.“

„Моите източници са подслушванията, информацията за арестите, съдебните разследвания, интервютата с мафиотите, които са се разкаяли.“

Савиано пожела на българите да се опитаме да разберем, че сме по-добри от правителството, и да имаме сила да се освободим от мафиотската диктатура, както сме се освободили от комунистическата.

 
 
Коментарите са изключени за Роберто Савиано: Домът ми е в чантата с книги