Ритуали съпътстват провеждането на традиционен фестивал на остров Пукет

| от |

„Тъй като боговете са тук, човек не усеща нищо“, заяви Джампен Дибук, след като с метален прът е пронизал бузите на млад участник в започналия на тайландския остров Пукет традиционен вегетариански фестивал, съобщи Франс прес.

Преди да сложи на ръцете си латексови ръкавици, Дибук се подложил на същия ритуал за пречистване, който е от голямо значение за таоистката общност с китайски произход на острова. „Не усещам никаква болка – това не причинява болка“, увери 49-годишният Джампен въпреки белезите по лицето си. Като стотици други участници във фестивала, който приключва утре, Дибук твърди, че по време на ритуала духът на двама китайски богове му вдъхва сили.

Някои участници обаче не могат да се въздържат да не извикат, когато металното острие прободе плътта им. По време на религиозните шествия по улиците на град Пукет участниците понякога са „снабдени“ със странни вещи. Сред тях е копие на Айфеловата кула, което напомня продаваното като сувенир в Париж и е проболо езика на участник. Дръжка на лопата пък е пробола бузите на друг участник, преди самата лопата впоследствие да бъде захваната за нея.

Тези ритуали се извършват на остров Пукет от близо 200 години – местната китайска общност започва да ги практикува през1825 г.

Легендата гласи, че всичко се дължи на китайска оперна трупа, която по чудо била излекувана от малария, прилагайки стриктен вегетариански режим. Тазгодишният фестивал започна в понеделник, когато стотици вярващи, облечени в бяло, участваха в шествие и бяха приветствани от тълпата.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Ритуали съпътстват провеждането на традиционен фестивал на остров Пукет