Ресторантите и търговските вериги в Русия се борят с хранителното ембарго

| от |

Олга Петрова и Алиса де Карбонел от Ройтерс

Широките санкции на Москва срещу храните от Европа принудиха руските ресторанти, търговски вериги и производители на храни трескаво да търсят алтернативни доставки, за да се справят с дефицит от съветски тип. Ответните ограничения в търговията – отговор на санкциите на САЩ и ЕС, наложени заради действията на Русия в Украйна – се отразиха зле на фермерите на Запад, за които досега Русия бе най-големият купувач на европейска продукция. Но те засегнаха и потребителите в Русия, като ги изолираха от световната търговия до невиждана за последните две десетилетия степен. Меките френски сирена, австралийският бифтек и ризотото с морски дарове излизат от менюто на ресторантите след забраната за внос на всички видове рибни, месни и млечни продукти.

„Цените ще се повишат и някои храни ще изчезнат“, казва Алексей Паперний, чието кафене с умерени цени „Децата на рая“ в Москва (по името на прочутия френски филм „Les Enfants du paradis“) все още е препълнено в петъчната вечер. „Ще направим всичко по силите си, за да оцелеем. Нямам представа как някои ресторанти и кафенета ще просъществуват в тези условия.“ Той окачествява едногодишната забрана за продукти от САЩ, ЕС, Канада, Австралия и Норвегия като „руски санкции срещу руснаците“ – недоволство, споделяно от мнозина посетители на кафенето. „Щеше да бъде по-справедливо, ако държавните чиновници се откажат от своите мерцедеси и започнат за карат руски жигулита“, казва посетител на име Ян, докато отпива червено вино.


НЕДОСТИГ НА СУШИ

Забогатели с петродолари, когато енергийните запаси на страната поддържаха силна икономиката, руснаците са радваха на богат избор от заведения за хранене след разпадането на СССР през 1991 г. Те се хранеха извън дома с удоволствието на поколение, което още помнеше времената на празните витрини на магазините и безлюдните улици след залез слънце. Много популярно сега е сушито, което е разпространено из цялата страна и краси менюто даже на италианските и френските ресторанти. Но то е фетиш, с липсата на който сега някои ще трябва да се примирят. „Росинтер“ – една от най-големите ресторантьорски вериги със суши барове в цялата страна – казва, че повече от 50 на сто от храната, която предлага, е вносна. Компанията очаква санкциите да се отразят зле на бизнеса, което вече се случва, докато политическата нестабилност вкарва икономиката в рецесия. „Това е доста трудна ситуация“, казва говорителката на „Росинтер“ Елена Мазур. „Предстои ни много работа по отношение на съставянето на менютата и ценообразуването“, добавя тя. Според един от мениджърите на веригата суши барове потенциалните последици са по-директни. „Всички ние се притесняваме. Не искаме да загубим работата си“, казва той, като моли да не бъде цитиран от опасение да не бъде наказан от властите заради критиката. „Няма руска сьомга„, казва той.

„ЩЕ ПРЕЖИВЕЕМ И БЕЗ СТРИДИ“


Ефектът от санкциите вече е осезаем на Запад. Европейските млекопреработвателни фирми спряха производството на сирене и масло за Русия, а цените на норвежката сьомга се очаква да спаднат с 10 на сто тази седмица. Но експерти казват, че руските потребители също може да понесат финансов удар. Агенцията „Фич рейтингс“ предвижда, че „вносът от ЕС и САЩ постепенно ще бъде заместен от по-скъп внос от други страни“. Най-вероятно раздялата с чуждестранните наслади ще бъде усетена от руската средна класа, която бе в сърцевината на протестите срещу връщането на Владимир Путин на президентския пост. „Може би мярката ще отблъсне допълнително градската средна класа“, казва Алиша Локуд, шеф на анализите за Европа и ОНД в организацията „Хиз кънтри риск“. Тя обаче добавя: „Онези, които решават в Кремъл, вероятно са пресметнали, че патриотичните чувства ще надделеят над страданието.“

stridi


Анкетите вече показват, че мнозинството руснаци са съгласни с отговора на западните санкции, наложени заради това, че Русия подкрепя и въоръжава проруското въстание в Източна Украйна – нещо, което Москва отрича. Около 76 на сто от руснаците, анкетирани от независимия Център „Левада“ малко преди налагането на търговските санкции, казват, че одобряват плановете на правителството. Един ресторант в Екатеринбург вече излезе със специално –
макар и ограничено като асортимент – „санкционно меню“ с храни руско производство, а други експерти по хранене следват същия патриотичен ентусиазъм. „Горд съм, че престанахме да сме момчето, което тормозят. Време беше“, казва ресторантьорът Андрей Делос по руският тв канал „Дожд“. „Няма да има стриди, но ще се оправим. Ще живеем без стриди.“

ТЛАСЪК ЗА МЕСТНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ

Докато руските фермери се надяват да превърнат в своя победа загубите за западните износители, други в хранителната промишленост са скептични, че местното производство ще е в състояние да запълни празнината. Някои отбелязват колко много време е било необходимо на селското стопанство в Русия да се възстанови след хаотичните години на мизерия след разпада на съветската система – когато добитъкът бе изклан масово поради липсата на фураж – и изтъкват, че все още не достигат ресурси. „За да се произведе толкова много мляко, първо трябва да отгледаш кравата. Колкото и да се молиш, на кравата са необходими не по-малко от три години, за да стане млекодайна“, остроумно отбелязва Павел Грудинин, директор на совхоза „Ленин“ и депутат в парламента на Московска област. „Главният проблем на Русия не е в това, че сме засипани от евтина вносна храна, а че самите ние произвеждаме малко“, казва той.

Други обаче са оптимисти. Мениджърът на ферма Виктор Зубенко се радва на възможността да продава повече от продукцията си на нуждаещите се потребители. „Не мога да кажа, че очаквахме тези санкции, но възлагахме надежди на тях“, казва Зубенко от руската Ростовска област, където неговите насаждения с картофи се простират на километри.

БТА

 
 
Коментарите са изключени за Ресторантите и търговските вериги в Русия се борят с хранителното ембарго