Републиканците в САЩ с по-голяма подкрепа преди изборите

| от |

Седем на всеки десет американци дават слаба оценка на икономиката, а близо толкова нямат доверие в управляващите, показва изследване на „Ей Би Си Нюз“ и „Вашингтон пост“.

Това дава тласък на републиканците в последната седмица преди изборите в средата на мандата. Мнозинството от анкетираните смятат, че страната не върви по правилен път. Неодобрението към президента Барак Обама остава високо (56%) сред вероятните избиратели и хората обвиняват повече демократите, отколкото републиканците за проблемите на страната.

Трима на всеки десетима анкетирани заявили, че ще гласуват на изборите в средата на мандата идния вторник, за да накажат президента. Това е над два пъти повече от хората, които казали, че ще гласуват, за да покажат подкрепа за Обама.

Въпреки намаляващата безработица и признаците за растеж около 70% от американците оценяват негативно икономиката, а шестима на всеки десет имат малко или никакво доверие в отговора на властите на кризата.

С пристигането на ебола в САЩ и увеличаването на екстремистите от „Ислямска държава“ в Близкия изток повечето избиратели заявили, че способността на властите да отговорят на големите проблеми е намаляла в последните години.

Това може да намали избирателната активност сред гласуващите за демократите на 4 ноември и да повиши шансовете на републиканците за увеличаване на мнозинството им в Камарата на представителите и за спечелване на шестте места, необходими им, за да установят контрол над Сената.

46% от американците очакват републиканците да спечелят контрол над Сената, а 33% не вярват в това. Сред анкетираните, които заявили, че вероятно ще гласуват, републиканците имат преднина от 50% спрямо 44% за демократите. Но сред всички регистрирани избиратели демократите имат преднина с 47% спрямо 44%.

Знак, че американците са дълбоко разочаровани от политиците си, е мнението на 40% от анкетираните, според които няма никакво значение коя партия контролира Конгреса. Общият интерес към изборите в средата на мандата намалява. Само 68% от регистрираните избиратели следят внимателно изборите спрямо 76% през 2010 г. и 80% през 2006 г.

Изследването сред 1204 възрастни, включително 1032 регистрирани избиратели, било извършено по телефона на английски и испански език между 23 и 26 октомври и е със статистическа грешка от 3-4%. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Републиканците в САЩ с по-голяма подкрепа преди изборите