Републиканците печелят контрол и над Сената на САЩ

| от |

На междинните избори за Конгреса на САЩ републиканците печелят мнозинство в Сената, сочат предварителните резултати. Те взеха шестте места, които са им необходими за мнозинство в горната камара на Конгреса, съобщава в. „Ню Йорк таймс“.

В щатите Колорадо и Арканзас вотът на избирателите бяха за смяна на сенаторите демократи Марк Прайър и Марк Юдал. В Монтана, Западна Вирджиния и Южна Дакота също избраха републиканци за свои представили в Сената.

Републиканската партия запазва контрола си върху Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, съобщава CNN, позовавайки се на собствени прогнози за резултата от междинните избори.

На вота във вторник се гласува за общо 471 места в Конгреса – 36 в Сената и всички 435 места в Камарата на представителите. Освен това се избират губернатори в 36 от 50 щата.

В сегашния състав на Камарата на представителите републиканците имаха 233 места, а демократите – 199. Основната интрига е в изборите за Сенат. В момента демократите се радват на преднина от 10 места в Сената. Те обаче пострадаха от ниския рейтинг на президента Барак Обама и лошото представяне на икономиката. Със загубата на контрола в Сената, сега републиканците ще контролират и двете камари на Конгреса./БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Републиканците печелят контрол и над Сената на САЩ