Република Македония – 23 години независимост

| от |

Днес, 8 септември, Македония отбелязва 23 години от провъзгласяването на независимостта на републиката.

На 8 септември 1991 година в бившата югославска република се проведе референдум, на който над 95% от гласувалите се обявиха за създаването на отделна държава. Преди това на 25 януари македонският парламент прие Декларация за независимост. Формално независимостта бе обявена на 18 септември 1991 година, когато парламентът прие Декларация за независимост на базата на резултатите от референдума. Новата Конституция на Република Македония бе приета на 17 ноември същата година. Част от албанската етническа общност отказа участие в референдума и подкрепа за новата конституция на младата държава.

Десет години по-късно албанците подкрепиха конституционните промени, които бяха постигнати след въоръжения конфликт от пролетта на същата година.

България бе първата държава, която призна независимостта на Македония. След това нейният пример бе последван от Турция, Словения, Хърватия, Русия и Босна и Херцеговина. Българският президент Жельо Желев /1990-1997г./ има огромни заслуги за признаването на Македония от страна на Русия, Турция и други държави в началото на този процес.

На 8 април 1993 година Общото събрание на ООН прие Македония като 181 пълноправен член на Световната организация. Поради съпротивата на Гърция страната бе приета като Бивша югославска Република Македония. До днес Македония е призната с нейното конституционно име от 116 държави, включително и от три постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН – САЩ, Русия и Китай. Македония има дипломатически отношения със 160 държави по света. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Република Македония – 23 години независимост