Ренци: Пактът за стабилност на еврозоната е пакт на глупостта

| от |

Италианският премиер Матео Ренци, който е най-младият в ЕС, нарече европейския пакт за стабилност „пакт на глупостта“ и подчерта, че ще работи за подем на потреблението в Италия, предаде Франс прес.

renzi

„Хората не могат да харчат пари заради пакта за стабилност, който е пакт на глупостта“, увери Ренци в програма на италианската телевизия RAI Uno.

Пактът за стабилност, договорен между страните от еврозоната, е насочен срещу бюджетните отклонения и налага изискване за дефицит, който не трябва да превишава 3 процента от БВП.

„Аз съм премиер на страна, която спазва атгажиментите, поети заедно с Европа, но има един още по-голям ангажимент – призванието на Европа, която не трябва да бъде съвкупност от бездушни технократи“, каза Ренци, който в скоро време ще има срещи с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Франсоа Оланд.

Ренци обяви вече мерки за подем на растежа на икономиката на Италия, сред които намаляване на данъците върху доходите за 10 милиона италианци. Икономии Ренци предвижда да направи като намали броя на депутатите, вместо да намалява депутатските заплати или като „вземе 500 милиона евро“ от заплатите на президентите на италианските държавни компании, които са по-високи от средните на президентите на компании в Германия и Великобритания.

 
 
Коментарите са изключени за Ренци: Пактът за стабилност на еврозоната е пакт на глупостта