„Регистър на срама“ ще бори корупцията при обществените поръчки

| от |

Декларирането на емоционални отношения ще помогне за изчистването на обществените поръчки и елиминирането на конфликта на интереси, смятат от Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност БОРКОР.

655-402-bojko-velikovДо идеята за заявяване на близките връзки се стигнало след анализ на европейски регламенти, в които емоционалните отношения са на предните места като изискване при кандидатстване, обясни пред бТВ директорът на БОРКОР Бойко Великов.

Той посочи, че подобни отношения, за каквито имало примери, останали неназовани, би трябвало да се декларират по конкретен повод. Става въпрос за фактически съжителства, които според него не са толкова трудно доказуеми. Великов уточни, че става въпрос за морални норми, които под формата на етични кодекси в България са далече от понятието задължителни.

„Тези декларации трябва да са по конкретен повод, свързан с поръчки по европейски проекти – да се декларира, че няма емоционални отношения с участващи в поръчката. Европейският парламент приема такъв регламент и за мен е учудващо защо се опитваме да го избегнем“, коментира той.

Все още обаче не е ясно каква би била отговорността, ако деклариращият е пропуснал да спомене емоционалните си отношения с участници в поръчката и какво всъщност са „емоционални отношения“. Според Великов това би трябвало да е работа на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси.

По друга етична инициатива – „Регистър на срама“ за фирмите, свързани с драстични случаи на корупция при обществените поръчки, шефът на БОРКОР заяви, че публичността е едно от най-добрите средства за противопоставяне на тези практики. Той даде примери, без да посочва конкретни имена, в един от които изискването е за прах за пране, опаковката на който е точно 475 гр, а само една фирма предлага подобен продукт.

„Идеята дойде от мониторинга на обществените поръчки, свързани с тези 500 милиона, отпуснати от МС. Не може да проверим всички, но може да проверим една част от тях. Имаме подготовка вече със специализирани звена в Центъра, може да направим подбор в рамките на нашите възможности като ресурс. Няма да бъде еднократен акт – до края на месеца е възможно да пуснем този регистър, да го качим в сайта“, даде заявка Бойко Великов. / БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за „Регистър на срама“ ще бори корупцията при обществените поръчки