Реформаторския блок : „Гражданските патрули“ са провокация към демокрацията

| от |

Декларация на Реформаторския блок срещу бездействието на правителството и покачващото се напрежение в обществото

Създаването и дейността на т.нар „ граждански патрули” е провокация към демокрацията, нарушение на обществения ред и безотговорна спекулация със страховете и неволите на хората с огромна обществена опасност.

539752_609956959066687_1876533238_n

Напомняме на правителството, че България е правова държава, член на Европейския съюз, в която по закон за реда и сигурността на улицата се грижи единствено полицията. В българското МВР работят над 60 000 души, което нарежда страната ни на едно от първите места в света по брой полицаи на глава от населението. Въпреки това, хората се чувстват несигурни и незащитени, а жителите на редица квартали от големите градове и селата живеят в постоянен страх.

1393478_10151743168774109_864327657_n

Днес с недоумение виждаме, как хиляди тежко екипирани полицейски служители денонощно охраняват българския парламент от мирно протестиращите студенти, записват личните данни на упражняващите конституционното си право на протест граждани, а цивилни служители тормозят протестиращите по домовете им в нощните часове. Ако част от този потенциал на силите на реда патрулираше в градовете и селата, а силите на жандармерията охраняваха разградената ни граница, много от острите социални проблеми, с които днес опасно се спекулира нямаше да съществуват.

Формирането на граждански или доброволни патрули е недемократична практика, характерна за тоталитарните режими от миналото. До 1989г. ДОТ (доброволни отряди на трудещите се) бяха част от репресивния апарат на режима. С недоумение научаваме, че подготвяните от правителството промени в Закона за МВР предвиждат възстановяването на тази практика от миналото в легална форма. Надяваме се, че министър Йовчев си дава сметка, че това означава узаконяване на саморазправа на случайни лица над граждани на Европейския съюз с непредвидими последици.

  1. Правителството незабавно за вземе мерки срещу покачващото се напрежение и несигурност в обществото.
  2. МВР незабавно да спре незаконното патрулиране на „Гражданските патрули” и да изпълнява отговорно функциите си по опазване на живота, правата и собствеността на българските граждани
  3. Парламента да не приема предложените от правителството в промените в закона за МВР, които реставрират части от репресивния апарат на комунистическия режим.

Всички тези проблеми са следствие от дълбоката криза в нереформирания сектор ‘Сигурност’. Реформаторският блок предложи на вниманието на обществото мерки за реформа на правосъдието и системата за сигурност. Убедени сме, че тежките системни проблеми, засягащи живота, сигурността и имуществото на гражданите се решават само с ясна стратегия, решителност и компетентност, каквито това правителство не притежава.

 
 
Коментарите са изключени за Реформаторския блок : „Гражданските патрули“ са провокация към демокрацията