Реформаторите дават на Борисов разузнаването

| от |

Реформаторският блок искат Национална разузнавателна служба (НРС) да се превърне в Държавна агенция за разузнаване (ДАР). Това стана ясно от внесения от РБ в парламента законопроект, предаде репортер на БГНЕС.

Агенцията трябва да бъде юридическо лице на бюджетна издръжка. Според законопроекта трябва да се упражнява парламентарен контрол върху дейността на ДАР. Парламентът е и този, който определя бюджета на агенцията. Досега Националната разузнавателна служба бе под шапката на президента. Във внесения законопроект от Реформаторския блок ръководството на новата агенция се поема от министър-председателя. Министерският съвет ще определя възнагражденията в агенцията и ще определя числеността й. Друг контролен орган, вписан в новия законопроект, е Сметната палта.

По-рано днес стана ясно, че Бойко Борисов ще наблюдава лично ДАНС и ДКСИ. Освен това премиерът разпредели между четиримата вицепремиери функциите по координация на общата политика на правителството и по взаимодействието с органи на изпълнителната власт към Министерския съвет. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Реформаторите дават на Борисов разузнаването