Турция каза „да” на президентската република

| от chronicle.bg |

Референдумът в Турция минава с 51.35 на 100 от гласовете при над 99% преброяване на бюлетините. Против превръането на страната в президентска република са гласували 48.65% от гласоподавателите по данни на държавната агенция Anadolu.

Точно в 17 часа приключи гласуването за историческия референдум за конституционните промени в Турция, който предвижда разширяването на правомощията на президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава БТА. Ако референдумът мине, то страната ще се превърне от парламентарна в президентска република.

Започна преброяването на бюлетините от гласуването в 175-те хиляди избирателни секции.

Според изданието Daily Sabah 52.21% от избирателите са подкрепили превръщането на Турция в президентска република, докато 47.79% са против при преброени над 91.77% от гласовете. Най-много противници на конституционните промени има в Анталия, Диарбекир и Измир. Докато в Истанбул постепенно вотът срещу промените надделява, във вътрешността на страната подкрепата към Ердоган е голяма.

След спада в резултата в подкрепа на президентската република, избирателната комисия е спряла да споделя информация от броенето на бюлетините с опозицията.

Броенето на бюлетините в източните провинции започна още в 16 часа, понеже там секциите бяха затворени един час по-рано заради часовата разлика.

Турската избирателна комисия взе решение в края на изборния ден да брои и пликовете, на които липсва официален печат. Те ще бъдат смятани заедно с другите, стига да не се появи доказателство, че са внесени отвън. Според опозицията обаче това би навредило на легитимността на вота.

Милиони турци затаиха дъх в очакване на първите резултати от референдума.

Резултатът от гласуването ще определи не само каква ще е политическата система в Турция, но и какви ще бъдат отношенията на Турция с Европейския съюз. Страната, която е член на НАТО, спря притока от мигранти към ЕС, но заплашва да промени отношението си към блока след референдума.

Право на глас имат 55 милиона души, а изборният ден приключи в 17.00 ч. следобед.

Референдумът раздели нацията на две. Докато поддръжниците на Ердоган твърдят, че са необходими промени в Конституцията, писана от генералите след военния преврат през 1980 година, заради предизвикателствата към политиката и сигурността на Турция.

Опонентите на промените твърдят, че тя ще доведе до още по-строг авторитаризъм в страната, след като опитът за преврат през лятото на 2016 година прати 47 000 души в затвора и доведе до уволнението на над 100 000 души.

Резултатите при този референдум се различават значително от предходните референдуми, провеждани в страната. На този през 2010 година с „да“ гласуваха 57.88% от избирателите, а с не – 42.12%. При този преди 10 години – през 2007 година, „да“ казаха 68.95% от избирателите и не – 31.05%. През 2010 година турците гласуваха за промяна в Конституцията с цел привеждането й към стандартите на ЕС. През 2007 г. – за промени, свързани с избора на президент и продължителността на мандата му.

 
 
Коментарите са изключени за Турция каза „да” на президентската република