Редица професии пред изчезване

| от |

Редица професии ще изчезнат след 15 години. Според канадско проучване, половината от работните места, които съществуват в момента, ще отпаднат от пазара на труда заради масовото навлизане на новите технологии. Вижте кои са най-застрашените професии у нас.

Касиери, пощальони и работници на гише – всички те може да изчезнат в близкото бъдеще заради развитието на новите технологии. Учените предричат, че дори професията „офис асистент“ може да отиде в миналото. Изчезването на професии не е прецедент. Ако допреди 20 години у нас имаше близо 50 000 машинописци, то сега едва ли някой би се възползвал от подобни услуги. Темповете на изчезване обаче са значително по-бързи с днешна дата.

Най-застрашени са нискоквалифицираните дейности, защото техните функции лесно могат да бъдат поети от новите технологии. По-малко ще се търсят и престижни професии като PR-специалисти и банкови служители. За изчезване обаче е рано да говорим.

За да спасим работно си място, най-ефективния начин остава преквалификацията. Психолозите съветват, за да бъдем стабилни в работата си, да сме лоялни, дисциплинирани и винаги да имаме свежи идеи./News7

 
 
Коментарите са изключени за Редица професии пред изчезване