РБ се отказа и от избор на лидер

| от |

Малко преди полунощ Радан Кънев съобщи, че „няма да има избор на лидер на Реформаторския блок“. В 11 часа днес се открива конгреса, на който трябваше да се избере лидер на блока.

Вчера партията на Меглена Кунева и СДС поискаха отмяна на конгреса за 10 ноември и заплашиха с бойкот. Двете формации подчертаха, че при свикването на този форум не е спазен нито един демократичен принцип. „Утре /днес, бел.ред./ в 11ч. лидерите и активите на партиите от Реформаторския блок ще открием кампанията си. Избор на председател на блока няма да има. Няма и драми – защитата на интереса на българските граждани е далеч по-важна от формалностите. Лидерството е в това да дадеш на хората алтернатива за добро управление, а не единно партийно ръководство. Да промениш обществото, а не структурата. Дебатите в кампанията доказаха, че българските граждани разпознават и алтернативата, и нейния лидерски потенциал за промяна. Два дебата, в които показахме пълната несъстоятелност на досегашните управляващи и нуждата от радикална смяна на лицата и политиката, струват повече от сто „конгреса“, пише още Кънев и пояснява: Аз лично никога не бих рискувал надеждите за промяна в името на преходни постове. Това налага да не допусна страхът на партийните апарати да погуби резултата от труда и смелостта на десетки хиляди граждани, които протестираха, работиха и гласуваха, за да не бъдат те и близките им изправени пред грозната дилема БСП и Пеевски или … ГЕРБ и Пеевски.

Работим за промяната вече година, минахме през много трудности. До началото и остават три седмици. И тя не е в ръцете на апаратите, а на гражданите. Във Вашите ръце.

И с Божията помощ, ще започне в понеделник, 6-ти Октомври 2014″, пише още той.

„Утрешният форум води до конфликти и обслужва само ГЕРБ. Нито един демократичен принцип не е спазен при организацията на утрешния форум на Реформаторския блок, който трябва да се проведе в столичен мол. Това се казваше в общата декларация на изпълнителните съвети на СДС и ДБГ, която бе разпространена до медиите вчера след обяд.

„СДС и ДБГ безусловно подкрепят коалиция Реформаторски блок и с всички сили ще се борят за постигане на добри резултати на извънредните парламентарни избори на 5 октомври. Водени от загрижеността за изборните резултати на РБ, считаме, че провеждането на форума утре на практика само за избор на председател на блока, три седмици преди предстоящите парламентарни избори, ще доведе единствено до конфликти и впоследствие по-слаби резултати на вота“, се казва в общата декларация на двете политически сили.

В така създалата се ситуация, изборът на когото и да било, би довел само до демотивация на голяма част на членовете и симпатизантите на партиите в блока, смятат двете политически партии.

„СДС и ДБГ ще участват в изборни процедури в рамките на блока при ясни правила, регламентирани правомощия на изборните длъжности и гарантиран контрол от съответните колективни органи. До днес, ден преди насрочения форум, нито едно от тези условия не е изпълнено. Провеждането на този форум е в противоречие с демократичните политически принципи и правила и обслужва единствено интересите на ГЕРБ“, се казва в тяхната съвместна декларация.

„Нека всички да се съберем на 10 ноември, когато се отбелязват 25 години демокрация в България, за да потвърдим единството на Реформаторския блок и да вземем отговорни решения за бъдещото на блока и страната“, се посочва още в документа на Национален изпълнителен съвет на СДС и Изпълнителен съвет на ДБГ. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за РБ се отказа и от избор на лидер