РБ: По-важно е да има правителство, а не кой ще е премиер

| от |

Реформаторският блок се е обединил, че трябва да има кабинет, защото цикъл избори би бил фатален. Не е обсъждан Бойко Борисов за премиер, защото не било важно.

По-важно е около какви приоритети ще се обедини едно правителство, а не кой ще бъде министър-председателят, заяви пред журналисти председателят на СДС Божидар Лукарски след днешната среща между лидерите на партиите в Реформаторския блок.

В нея не е участвал само председателят на ДСБ Радан Кънев, който уверил колегите си, че ще дойде на утрешните разговори с позицията на партията.

По-рано той обяви чрез Фейсбук, че днес няма да отиде на срещата, защото част от партиите в Блока не са провели още заседания и не са взели решенията си, а преди да имат позиции, не може да има обща. Той отправи остра критика към някои от колегите си във формацията, че „лидерските импровизации са недопустими“ и ги призова да „смирят интереса си“ .

Повод за това станаха изявленията на Божидар Лукарски и Меглена Кунева, които демонстрираха готовност да подкрепят правителство с премиер Борисов, след като преди изборите РБ излезе с позиция, че не би приело човек, който вече е бил на поста.

След заседанието Лукарски заяви още, че кабинетът трябва да бъде анонсиран от ГЕРБ, като партията-победител от вота. Взето е обаче категоричното решение, ако Блокът бъде поканен на преговори, да не отстъпва от основните си приоритети – реформа в съдебната система и администрацията, промени във висшето образование.

Не разбирам като вариант правителство на малцинството със споделена отговорност, каквато е една от идеите на лидера на ГЕРБ, не сме го обсъждали, допълни лидерът на СДС.

По думите му реалността изисква да я погледнем в очите и да видим, че има доста партии в парламента и положението е нестабилно, затова трябва да има кабинет.

„Днес не сме обсъждали конкретно правителство с или без Бойко Борисов и Цветан Цветанов, не сме коментирали „за“ и „против“ премиер Борисов“, уточни Лукарски, но допълни, че от СДС били на мнение, че не е редно да се поставят персонални условия.

Преговорният екип на реформаторите все още не бил определен, това щяло да стане, когато излязат окончателните резултати от ЦИК и стане ясно каква ще е парламентарната група на Блока.

Лукарски увери, че няма опасност Реформаторският блок да се разпадне, но все пак е обсъдено, че не трябва да се дават разнопосочни сигнали, за да не изглежда така.

По-рано днес Петър Москов от ДСБ заяви, че Лукарски ще бъде санкциониран заради думите си, че условието Борисов да не е премиер е било предизборен трик, за което после излъга, че не е казвал.

БСП чака покана от ГЕРБ

Говорителят на БСП Атанас Мерджанов заяви пред БНР, че партията още не е избрала преговорен екип, който да води разговори с ГЕРБ за бъдещото управление на страната.

„Все още не сме получили официална покана за преговори. Ако всички политически сили сме загрижени, трябва да си говорим помежду си, и то на лидерско равнище и публично. Четем от вестниците, че разговорите ще бъдат водени в Народното събрание от екипи от трима души“, добави той.

Междувременно Патриотичният фронт предложи програмно управление – правителство на националното спасение. / dir.bg

 
 
Коментарите са изключени за РБ: По-важно е да има правителство, а не кой ще е премиер