РБ на преговори с „платформа за формиране на мнозинство“

| от |

С „Платформа за формиране на отговорно, управленско, политическо мнозинство в 43-тото Народно събрание“ от Реформаторския блок влязоха на разговори с ГЕРБ в сградата на парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Копие от платформата получиха всички представители на медиите, а самата тя е подписана от Божидар Лукарски, Радан Кънев, Меглена Кунева, Николай Ненчев и Корман Исмаилов. Платформата на реформаторите включва четири основни групи въпроси, за изпълнението на които те се ангажират с разписване на конкретна програма и календар за реформи. Документът е адресиран до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и до трите преговарящи в неговия екип – Менда Стоянова, Цецка Цачева и Румяна Бъчварова.

„Водени от волята на нашите избиратели за радикална промяна на порочния модел на управление на държавата, сключваме настоящото споразумение с общо разбиране за постигане на следните политически цели“, започва документът.

Първата цел е „демонтиране на модела на срастване на политическата, икономическата, съдебната и медийната власт, станал известен в обществото като модела „КОЙ?“.“ Според реформаторите „този тумор е в основата на неработещите институции, корупцията, отказа от правосъдие, запушването на икономическата инициатива, ниските доходи и бедността“. РБ определя като политически носители на този модел партиите, формирали мнозинство в 42-то НС, като в документа записват ясно техните имена – БСП, ДПС, „Атака“ и „България без цензура“, като се ангажират с изолирането на тези партии от политическата власт за мандата на 43-тото НС.

Втората цел е съдебната система и „възстановяване на законността, чрез провеждане на радикална реформа в съда и прокуратурата“, пише в документа. За нейното осъществяване четвъртата по големите парламентарно представена политическа сила си поставят по-малки цели – справедлив и независим съд, премахване на политическото влияние върху съда и съдебната власт, ефективно правосъдие в разумни срокове, електронно правосъдие, прозрачност на назначенията в съдебната власт.

Активно участие във формиране на силни и единни позиции на НАТО и ЕС като гаранция за непосредствените заплахи за националната сигурност е трета точка от платформата на блока, с която те влизат на преговорите с ГЕРБ. В нея е записано още „преразглеждане на отношенията с Русия през отстояване на българските и европейски интереси и гарантиране на българския интерес и националната сигурност в големите енергийни проекти“. Последната точка касае „проявите на националпопулизъм, ксенофобия, расизъм, религиозен фундаментализъм и нарушение на човешките права“. РБ обещават, че ще противопоставят на всякакви подобни прояви, основавайки се на „традиционната българска толерантност“.

Реформаторите дойдоха на днешните консултации и с втори документ, озаглавен „Предложение за следващ етап на преговорите“. „При постигане на съгласие по платформата предлагаме в спешен порядък формиране на секторни работни групи за уточняване на конкретните параметри и календар на програмата за управление. Предложенията на РБ са: 1. Правосъдие и сигурност; 2. Администрация и управление; 3. Икономика и земеделие; 4. Здравеопазване, образование и социални политики; 5. Интеграция и права на малцинствата“, гласи вторият документ.

От името на РБ в преговорите с трите дами от ГЕРБ влязоха Петър Москов от ДСБ, Трайчо Трайков от Гражданския съвет на коалицията, Димитър Танев от ДБГ и Корман Исмаилов от НПСД. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за РБ на преговори с „платформа за формиране на мнозинство“