РБ искат коалиционно реформаторско правителство

| от |

Разглеждаме единството на партиите в РБ като основа за утвърждаване на блока като основна политическа сила с дългосрочна перспектива за развитие. Това се казва в позиция на политически съюз Реформаторски блок, предаде репортер на БГНЕС.

Стремим се към участие на РБ в коалиционно реформаторско правителство при наличие на следните предпоставки: ясна парламентарна подкрепа, осигуряваща стабилно парламентарно мнозинство при неучастието в това мнозинство на партиите, които подкрепяха предишния кабинет; готовност от страна на ГЕРБ за сключване на публично и детайлно политическо споразумение за съставяне на правителство; включване в програмата на правителството на конкретни ангажименти и срокове за реформи.

Реформите, които са изброили от РБ са шест пункта: в администрацията и съдебната система; в здравеопазването, пенсионната система и в енергийния сектор. Вторият пункт, по който държат на конкретни ангажименти и срокове, е за продължаване и ускоряване на реформите в образованието. Третият е допълнителни усилия в борбата с престъпността и корупцията. Четвъртият е бързи решения за връщане на доверието в банковата система, петият е мерки за справяне с демографската криза и проблемите на бедните и обезлюдяващи райони и шестият е реформа в Изборния кодекс.

Те държат и на гаранция за безусловна европейска и евро-атлантическа ориентация, стриктно спазване на европейските стандарти за защита правата на човека, противопоставяне на националпопулизма, ксенофобията и религиозния фундаментализъм.

В позицията на РБ се казва още, че ще устояват разбирането, че днешното състояние на България изисква съставянето на силно правителство, с ясна парламентарна подкрепа, с ясни приоритети и с готовност за реформи в основните сектори; правителство, което отчита резултатите от работата си публично и редовно. От РБ оценяват представянето на изборите като успех на коалицията. „Отчитаме, че този успех можеше да бъде по-изразен при по-единна и по-фокусирана кампания, в която личните амбиции биха отстъпили на общата цел“. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за РБ искат коалиционно реформаторско правителство