Разследват персонала на летището в Шарм ел шейх

| от chronicle.bg с БТА |

Египетските власти разследват целия персонал на летището в курорта Шарм ел Шейх, който е бил в контакт с катастрофиралия руски самолет, съобщава британският в. „Обзървър“. Това засилва подозренията за бомба, поставена в багажното отделение на машината.

На летището в Шарм ел Шейх години наред е имало пропуски в сигурността, предаде Асошиейтед прес. Според разкази на служители са били приемани подкупи за багажи, в които на рентгена се е виждало, че има наркотици или оръжия. Служител си спомня, че чанти, пълни с оръжия или дрога, са били пускани да минат срещу 10 евро. Често и скенерът за преглед на багажите не работел.

Египетският президент обаче подчертава, че британски екип е бил изпратен в Шарм ел Шейх неотдавна и е останал удовлетворен от степента на сигурност.

Междувременно армията на Египет пое контрола върху операцията за връщане на руските туристи в родината им. Хората се прибират с полети от Кайро, Хургада и Шарм ел Шейх. Те трябва да са единствено с ръчен багаж, а куфарите им се превозват и доставят отделно. Първите групи руснаци вече са транспортирани до Санкт Петербург.

Очаква се в операцията по изтегляне на туристите днес и утре да участват около 93 руски самолета. От Шарм ел Шейх се очаква да се приберат и около 1500 британци.

ФБР ще помага на Русия в разследването на самолетната катастрофа в Египет, пише в. „Ню Йорк таймс”. Изданието се позовава на високопоставени американски представители.

Руснаците са отправили подобно искане към ФБР, което е рядкост и ФБР се е съгласило.

Същевременно ръководителят на египетската комисия, която ръководи разследването на катастрофата Айман аз Мукадам, обяви, че за разследването помагат 58 следователи и технически съветници от Египет, Франция, Русия, Ирландия и Германия.

 
 
Коментарите са изключени за Разследват персонала на летището в Шарм ел шейх