Разширява се обхватът на разследването срещу Фийон

| от chronicle.bg, по БТА |

Разследването във Франция срещу кандидат-президента на консерваторите Франсоа Фийон се разширява.

Сега кандидатът на основната опозиционна сила се проверява и заради луксозни костюми, подарени му от приятел. Това съобщава Франс прес, позовавайки се на съдебен източник.

Във вторник на Фийон, който бе явен фаворит в надпреварата преди да загуби позиции, бяха повдигнати обвинения за фиктивно назначаване на работа на неговата съпруга и две от децата им.

Сега съдия-следователите са разширили разследването срещу него, за да проверят при какви обстоятелства са му били подарени луксозни костюми.
Фийон осъди случая като опит да бъде дискредитиран.

В неделя вестник „Журнал дю диманш“ разкри, че богат приятел на кандидат-президента му купил миналия месец два луксозни костюма на обща стойност 13 000 евро. Фийон призна, че това е вярно, но подчерта, че в случая няма нищо нередно.

Междувременно проучване сред французите показва, че според 75 на 100 от тях Франсоа Фийон трябва да се откаже от надпреварата за поста. Почти 9 от всеки 10 запитани (89 на сто) смятат, че Фийон е „нечестен“, а практически 8 от 10 французи (78 процента) имат лошо мнение за него.

Анкетата е направена в интернет в сряда и четвъртък. От общо 1006 участници над 18-годишна възраст 250 са заявили, че подкрепят левицата, 175 – че споделят идеите на десните партии, а 171 се солидаризират с програмата на крайнодесния „Национален фронт“.

Първи тур от президентските избори във Франция ще се състои на 23 април, а балотажът – на 7 май.

 
 
Коментарите са изключени за Разширява се обхватът на разследването срещу Фийон