Разнообразен парламент в Украйна

| от |

В Украйна обявяват частичните резултати от проведените в неделя предсрочни избори за депутати във Върховната рада на Украйна. Според данните на водещите партии, които се обновяват почти на всеки половин час, водят пропрезидентската коалиция и движението на премиера. ЦИК обяви, че Украйна има избран парламент.

Осмата Върховна рада е избрана и фактът, че гласуване нямаше в шест избирателни района на Луганска и девет на Донецка област, не влияе върху легитимността й, съобщи заместник-председателката на ЦИК Андрея Магера.

Най-висока активност в чужбина украинците са проявили в Испания и Полша, където са гласували 26 процента от имащите право на глас. В Русия, където имаше шест избирателни секции в посолството и консулствата, от 50 хиляди украинци с право на глас са гласували едва 765 души.

Окончателните резултати от лидерската надпревара ще станат ясни в сряда. През нощта с преброяването на все повече бюлетини се променяха и водещите партии.

В ранните сутрешни часове се редуваха да водят пропорционалните списъци „Блокът на Петро Порошенко“ (БПП) и „Народният фронт“ (НФ). Коалицията НФ, водена от Яценюк, бе първа с 21,7%, второ място е за БПП с 21,65%. След тях са „Самопомощ“ с 10,7%. Петпроцентната бариера преодоляват „Опозиционният блок“ (ОП) с 9,33%, Радикалната партия със 7,89% и „Баткившчина“ на Юлия Тимошенко с 6,10%.

Говорител на ЦИК призова да не се бърза с изводите.

Премиерът Яценюк обави още в неделя вечерта, че ще прави коалиция с БПП на основата на договора на Украйна за асоциацииране с ЕС.

Президентът Порошенко подчерта особено, че в парламента не влиза Комунистическата партия на Украйна.

Сред мажоритарните кандидати печелят независимите, както и представителите на БПП. Независимите заемат първите места в 96 избирателни района, кандидатите на БПП побеждават в 63 района. Представителите на НФ на Яценюк са напред в 19 района, „Свобода“ на Олег Тягнибок – в 5 района, партията на Тимошенко – в 3 района. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Разнообразен парламент в Украйна